Ryba na piątek: wędzona makrela

Dostępne zarówno w sklepach rybnych, jak i w popularnych dyskontach, ryby są coraz częściej kupowane przez Polaków. W tym tygodniu pod naszą lupą znalazła się ceniona przez wielu rybnych smakoszy wędzona makrela. Jednak czy warto ją jeść? Kto powinien jej unikać? Gdzie robić zakupy? Zapytaliśmy o to naszego eksperta, dietetyk Annę Wieczorek z Nutri Creative.

Wędzona makrela jest dobry źródłem białka (ok. 20 g w 100 g produktu) i zdrowych tłuszczów, m.in. kwasów omega-3.
Źródło zdjęć: © 123RF

Wędzona makrela jest dobrym źródłem białka (ok. 20 g w 100 g produktu) i zdrowych tłuszczów, m.in. kwasów omega-3. Ponadto dostarcza też pewną ilość potasu, żelaza, witaminy E oraz niektórych witamin z grupy B – mówi nasz ekspert, dietetyk Anna Wieczorek z Nutri Creative. - Warto podkreślić, że pomimo wysokiej zawartości tłuszczów ogółem (ok. 15 g w 100 g produktu) dostarcza ona w głównej mierze zdrowych kwasów tłuszczowych jedno i wielonienasyconych.

Mimo że ryby dostępne są obecnie w wielu sklepach i dyskontach, nie każdy wie na co zwracać uwagę podczas zakupów. Jak podkreśla dietetyk Anna Wieczorek, ryby najlepiej kupować w sklepie rybnym lub w miejscu, gdzie są dostępne świeże produkty rybne. Dodaje też, że powinniśmy zwracać uwagę na datę ważności znajdującą się na opakowaniu, a gdy ryba nie jest paczkowana, mamy prawo o to zapytać. Pamiętajmy też, że ryba wędzona powinna być przechowywana w ladzie chłodniczej.

Zdrowie na talerzu

Ze względu na wiele wartości odżywczych warto wprowadzić ryby do stałego jadłospisu. - Ryby zaleca się jeść przynajmniej raz w tygodniu. Zwiększenie ich spożycia do 2-3 porcji w tygodniu przynosi dalsze korzyści zdrowotne. W przypadku kobiet w ciąży zalecane są 1-2 porcje ryb w tygodniu – tłumaczy nasz ekspert. Część z nas może unikać ryb ze względu na zanieczyszczenie wód. Czy nasze obawy są zasadne? O to również zapytaliśmy naszego eksperta. - Ryby morskie w zależności od miejsca połowu zawierają pewne ilości metali ciężkich i innych niekorzystnych dla zdrowia substancji, które znalazły się w nich w wyniku zanieczyszczenia mórz. Specjaliści z zakresu żywienia podkreślają jednak, że korzyści dla zdrowia wynikające ze spożycia podanej ilości ryb są większe niż ewentualne ryzyko zdrowotne wynikające z przyjęcia zanieczyszczeń w nich zawartych – wyjaśnia dietetyk - Warto podkreślić, że ryby wędzone są mniej zalecane od ryby świeżych, np. pieczonych, ze względu na zawartość niekorzystnych dla zdrowia składników dymu wędzarniczego (ich ilość w produkcie podlega regulacjom prawnym) oraz soli – dodaje.

Ryby zaleca się jeść przynajmniej raz w tygodniu. Zwiększenie ich spożycia do 2-3 porcji w tygodniu przynosi dalsze korzyści zdrowotne.
© 123RF

Ryba nie dla każdego

Jednak mimo wielu korzyści zdrowotnych, są osoby, które powinny ich unikać. Kto powinien uważać, szczególnie podczas jedzenia wędzonych ryb? Jak tłumaczy nasz ekspert, wędzone ryby zawierają duże ilości histaminy. Będą więc one szkodliwe dla osób, które jej nie tolerują. Co więcej, ryb nie powinny jeść osoby, które mają na nie uczulenie. - Spożywanie dużej ilości ryby (powyżej 3 porcji w tygodniu) nie jest zalecane u kobiet ciężarnych. Zarówno dla nich jak i dla małych dzieci poleca się ryby młode. Im starsza ryba tym większe ryzyko znacznego zanieczyszczenia niekorzystnymi dla zdrowia substancjami z zanieczyszczonych wód – tłumaczy nam dietetyk - Ryby tłuste mogą być w większej ilości źle tolerowane przez osoby mające problemy z trawieniem tłuszczów. Dobrze jednak włączać je w niewielkich porcjach u takich osób. Ryby wędzone, ze względu na dużą zawartość soli nie będą polecane też osobom z nadciśnieniem i w niektórych schorzeniach nerek. Dym wędzarniczy i duża zawartość soli zawarta w rybach wędzonych powoduje, że nie są one zalecane dla małych dzieci (0-3 lata) – dodaje.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce