Trwa ładowanie...

Ryba na piątek: wędzona makrela

Dostępne zarówno w sklepach rybnych, jak i w popularnych dyskontach, ryby są coraz częściej kupowane przez Polaków. W tym tygodniu pod naszą lupą znalazła się ceniona przez wielu rybnych smakoszy wędzona makrela. Jednak czy warto ją jeść? Kto powinien jej unikać? Gdzie robić zakupy? Zapytaliśmy o to naszego eksperta, dietetyk Annę Wieczorek z Nutri Creative.

Ryba na piątek: wędzona makrelaŹródło: 123RF
d9zj1o7
d9zj1o7

Wędzona makrela jest dobrym źródłem białka (ok. 20 g w 100 g produktu) i zdrowych tłuszczów, m.in. kwasów omega-3. Ponadto dostarcza też pewną ilość potasu, żelaza, witaminy E oraz niektórych witamin z grupy B – mówi nasz ekspert, dietetyk Anna Wieczorek z Nutri Creative. - Warto podkreślić, że pomimo wysokiej zawartości tłuszczów ogółem (ok. 15 g w 100 g produktu) dostarcza ona w głównej mierze zdrowych kwasów tłuszczowych jedno i wielonienasyconych.

Mimo że ryby dostępne są obecnie w wielu sklepach i dyskontach, nie każdy wie na co zwracać uwagę podczas zakupów. Jak podkreśla dietetyk Anna Wieczorek, ryby najlepiej kupować w sklepie rybnym lub w miejscu, gdzie są dostępne świeże produkty rybne. Dodaje też, że powinniśmy zwracać uwagę na datę ważności znajdującą się na opakowaniu, a gdy ryba nie jest paczkowana, mamy prawo o to zapytać. Pamiętajmy też, że ryba wędzona powinna być przechowywana w ladzie chłodniczej.

Zdrowie na talerzu

Ze względu na wiele wartości odżywczych warto wprowadzić ryby do stałego jadłospisu. - Ryby zaleca się jeść przynajmniej raz w tygodniu. Zwiększenie ich spożycia do 2-3 porcji w tygodniu przynosi dalsze korzyści zdrowotne. W przypadku kobiet w ciąży zalecane są 1-2 porcje ryb w tygodniu – tłumaczy nasz ekspert. Część z nas może unikać ryb ze względu na zanieczyszczenie wód. Czy nasze obawy są zasadne? O to również zapytaliśmy naszego eksperta. - Ryby morskie w zależności od miejsca połowu zawierają pewne ilości metali ciężkich i innych niekorzystnych dla zdrowia substancji, które znalazły się w nich w wyniku zanieczyszczenia mórz. Specjaliści z zakresu żywienia podkreślają jednak, że korzyści dla zdrowia wynikające ze spożycia podanej ilości ryb są większe niż ewentualne ryzyko zdrowotne wynikające z przyjęcia zanieczyszczeń w nich zawartych – wyjaśnia dietetyk - Warto podkreślić, że ryby wędzone są mniej zalecane od ryby świeżych, np. pieczonych, ze względu na zawartość niekorzystnych dla zdrowia składników dymu wędzarniczego (ich ilość w produkcie podlega regulacjom prawnym) oraz soli – dodaje.

Ryby zaleca się jeść przynajmniej raz w tygodniu. Zwiększenie ich spożycia do 2-3 porcji w tygodniu przynosi dalsze korzyści zdrowotne. 123RF
Ryby zaleca się jeść przynajmniej raz w tygodniu. Zwiększenie ich spożycia do 2-3 porcji w tygodniu przynosi dalsze korzyści zdrowotne. Źródło: 123RF

Ryba nie dla każdego

Jednak mimo wielu korzyści zdrowotnych, są osoby, które powinny ich unikać. Kto powinien uważać, szczególnie podczas jedzenia wędzonych ryb? Jak tłumaczy nasz ekspert, wędzone ryby zawierają duże ilości histaminy. Będą więc one szkodliwe dla osób, które jej nie tolerują. Co więcej, ryb nie powinny jeść osoby, które mają na nie uczulenie. - Spożywanie dużej ilości ryby (powyżej 3 porcji w tygodniu) nie jest zalecane u kobiet ciężarnych. Zarówno dla nich jak i dla małych dzieci poleca się ryby młode. Im starsza ryba tym większe ryzyko znacznego zanieczyszczenia niekorzystnymi dla zdrowia substancjami z zanieczyszczonych wód – tłumaczy nam dietetyk - Ryby tłuste mogą być w większej ilości źle tolerowane przez osoby mające problemy z trawieniem tłuszczów. Dobrze jednak włączać je w niewielkich porcjach u takich osób. Ryby wędzone, ze względu na dużą zawartość soli nie będą polecane też osobom z nadciśnieniem i w niektórych schorzeniach nerek. Dym wędzarniczy i duża zawartość soli zawarta w rybach wędzonych powoduje, że nie są one zalecane dla małych dzieci (0-3 lata) – dodaje.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d9zj1o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d9zj1o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj