Pieczona makrela z ziemniakami i marchewką. Propozycja Jakuba Kuronia
Zamiast smażonego karpia, zdrowszym wariantem potrawy jarskiej na ciepło może być pieczona ryba. Także w tym wypadku dobrze spisze się makrela, która nada się zarówno na postny obiad, jak i główne wigilijne danie. To również dobra propozycja dla osób poszukujących nowych smaków – przepis inspirowany jest kuchnią afrykańską.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
• 2 całe makrele, patroszone każda po 300 g,
• 500 g ziemniaków pokrojonych w cząstki,
• 500 g marchewki, obranej, przekrojonej na połówki, a następnie wzdłuż na cztery części,
• 1 czerwona cebula, pokrojona w księżyce,
• 1 łyżka przyprawy garam masala,
• 6 łyżek oliwy,
• pieprz i sól do smaku,
• rozmaryn do dekoracji.
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wymieszaj ziemniaki, marchewkę i cebulę z przyprawą garam masala, połową oliwy oraz solą i pieprzem.
- Wstaw blachę do piekarnika na 20 minut. W międzyczasie makrelę natnij delikatnie nożem co kilka centymetrów.
- Rybę natrzyj pozostałą oliwą, natrzyj solą i pieprzem. Po 20 minutach pieczenia połóż ryby na wierzchu ziemniaków i marchewki.
- Piecz przez kolejne 20 minut, aż makrela będzie gotowa. Udekoruj gałązkami rozmarynu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze