Trwa ładowanie...
d32sh1i
oprac. Katarzyna Gileta
30-11-2021 11:14

Pieczona makrela z ziemniakami i marchewką. Propozycja Jakuba Kuronia

Przepis

Zamiast smażonego karpia, zdrowszym wariantem potrawy jarskiej na ciepło może być pieczona ryba. Także w tym wypadku dobrze spisze się makrela, która nada się zarówno na postny obiad, jak i główne wigilijne danie. To również dobra propozycja dla osób poszukujących nowych smaków – przepis inspirowany jest kuchnią afrykańską.

d32sh1i
2.9
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki

• 2 całe makrele, patroszone każda po 300 g,
• 500 g ziemniaków pokrojonych w cząstki,
• 500 g marchewki, obranej, przekrojonej na połówki, a następnie wzdłuż na cztery części,
• 1 czerwona cebula, pokrojona w księżyce,
• 1 łyżka przyprawy garam masala,
• 6 łyżek oliwy,
• pieprz i sól do smaku,
• rozmaryn do dekoracji.

Przepis
  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wymieszaj ziemniaki, marchewkę i cebulę z przyprawą garam masala, połową oliwy oraz solą i pieprzem.
  • Wstaw blachę do piekarnika na 20 minut. W międzyczasie makrelę natnij delikatnie nożem co kilka centymetrów.
  • Rybę natrzyj pozostałą oliwą, natrzyj solą i pieprzem. Po 20 minutach pieczenia połóż ryby na wierzchu ziemniaków i marchewki.
  • Piecz przez kolejne 20 minut, aż makrela będzie gotowa. Udekoruj gałązkami rozmarynu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pieczona makrela z ziemniakami i marchewką. Propozycja Jakuba Kuronia
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10
11
Share
d32sh1i

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d32sh1i
d32sh1i
d32sh1i
d32sh1i
Więcej tematów
d32sh1i