Czekoladowe ciasto z kaszy manny
Połączenie kaszy manny z czekoladą i korzennymi przyprawami to poezja. Trzeba się pilnować, żeby nie zjeść masy przed nałożeniem do formy. Po zastygnięciu otrzymacie niesamowicie czekoladowe ciasto, trochę przypominające brownie. Masę umieszcza się na herbatnikach lub specjalnie pieczonym kruchym cieście. Koniecznie dodajcie do masy ekstraktu pomarańczowego. Podbija smak czekolady i nadaje przyjemnego, cytrusowego aromatu. Jeśli będziecie na festiwalach smaku w województwie podkarpackim, a szczególnie w powiecie przeworskim, to wypatrujcie tego ciasta na straganach pań z kół gospodyń wiejskich.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Rodzaj diety: |
Na ciasto:
- 150 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki roślinnej śmietanki
- 350 g mąki pszennej tortowej
Na masę czekoladową:
- 200 g kaszy manny
- 150 g margaryny
- 1 litr mleka roślinnego (sojowe, owsiane)
- 200 g czekolady wegańskiej ok. 70 proc.
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Margarynę zmiksować z cukrem pudrem na puszysto. Dodać śmietanę i ponownie zmiksować. Dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Ciasto wałkować na papierze do pieczenia na grubość kilku milimetrów. Wykrawać herbatniki o wymiarach około 5×5 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut (do lekkiego zrumienienia) w 180 st. C. Grzanie góra/dół, środkowa półka. Wystudzić.
- Masa czekoladowa: do garnka wlać mleko, dodać cukier, przyprawę piernikową, margarynę i wanilię. Podgrzewać do zagotowania. Wyłączyć grzanie. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Powoli dosypywać kaszę, ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu około 3 minut, mieszając, aż kasza zgęstnieje. Dodać ekstrakt pomarańczowy i wymieszać.
- Formę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć herbatnikami. Wylać masę, wyrównać wierzch, ułożyć wierzchnią warstwę herbatników. Odstawić do wystudzenia, a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki. Posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki Pawła Ochmana "Kasze w kuchni roślinnej regionalnej"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze