Trwa ładowanie...
d2tb3p4
19-09-2017 18:28

Ogórki małosolne bez wody. Sprytny sposób na przetwory

Przepis

Ogórki małosolne lubi chyba każdy. Kiszenie ich w tradycyjny sposób zajmuje kilka dni. Jest jednak sposób, aby to znacznie przyspieszyć i mieć już po 24 godzinach pyszne, chrupiące i pachnące ogórki małosolne. Oprócz tego to doskonały sposób na transport tych smakołyków. Woreczki - bo o nich mowa - nie zajmują dużo miejsca, są wygodne, a po zjedzeniu zawartości można je wyrzucić lub zwinąć i zabrać do domu. Sami wypróbujcie ten sposób, a przekonacie się, jakie to proste i szybkie. Sprytny przepis poleca autorka bloga "Daylicooking".

d2tb3p4
3.6
(35 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

www.daylicooking.pl
Źródło: www.daylicooking.pl
Składniki
  • 1 kg ogórków
  • 1 łyżka drobnej soli
  • 3-4 gałązki kopru
  • kilka ząbków czosnku
  • ok. 10 cm korzenia chrzanu
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
Przepis

Ogórki umyć i dokładnie osuszyć. Ściąć końcówki, żeby ogórki szybciej się zakisiły. Czosnek obrać i zgnieść. Chrzan oczyścić (obrać, oskrobać lub tylko dobrze wyszorować) i przekroić wzdłuż na węższe słupki. Do woreczków (najlepiej strunowych) wkładać ogórki wraz z dodatkami. Wsypać sól i zamknąć szczelnie torebkę, usuwając jednocześnie z niej powietrze. Potrząsać przez chwilę woreczkiem, aby składniki wymieszały się wraz z solą. Woreczek szczelnie zamknąć lub zawiązać. Wstawić do lodówki na 4-6 godzin, a następnie wyjąć z niej i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 20-24 godziny. Po tym czasie mamy gotowe ogórki małosolne. Warto je wtedy przechowywać w lodówce. Nie jest to sposób na klasyczne ogórki kiszone, lecz jedynie małosolne, zjedzone w krótkim czasie.
Zobacz także: pomidory faszerowane - smakowity i prosty obiad

Polecamy wideo: konfitura z cytryn

Ogórki małosolne bez wody. Sprytny sposób na przetwory
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

80
24

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tb3p4
d2tb3p4
d2tb3p4
d2tb3p4
Więcej tematów
d2tb3p4