Ogórki małosolne bez wody. Sprytny sposób na przetwory
Ogórki małosolne lubi chyba każdy. Kiszenie ich w tradycyjny sposób zajmuje kilka dni. Jest jednak sposób, aby to znacznie przyspieszyć i mieć już po 24 godzinach pyszne, chrupiące i pachnące ogórki małosolne. Oprócz tego to doskonały sposób na transport tych smakołyków. Woreczki - bo o nich mowa - nie zajmują dużo miejsca, są wygodne, a po zjedzeniu zawartości można je wyrzucić lub zwinąć i zabrać do domu. Sami wypróbujcie ten sposób, a przekonacie się, jakie to proste i szybkie. Sprytny przepis poleca autorka bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 1 kg ogórków
- 1 łyżka drobnej soli
- 3-4 gałązki kopru
- kilka ząbków czosnku
- ok. 10 cm korzenia chrzanu
- 1 łyżka ziaren gorczycy
Ogórki umyć i dokładnie osuszyć. Ściąć końcówki, żeby ogórki szybciej się zakisiły. Czosnek obrać i zgnieść. Chrzan oczyścić (obrać, oskrobać lub tylko dobrze wyszorować) i przekroić wzdłuż na węższe słupki. Do woreczków (najlepiej strunowych) wkładać ogórki wraz z dodatkami. Wsypać sól i zamknąć szczelnie torebkę, usuwając jednocześnie z niej powietrze. Potrząsać przez chwilę woreczkiem, aby składniki wymieszały się wraz z solą. Woreczek szczelnie zamknąć lub zawiązać. Wstawić do lodówki na 4-6 godzin, a następnie wyjąć z niej i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 20-24 godziny. Po tym czasie mamy gotowe ogórki małosolne. Warto je wtedy przechowywać w lodówce. Nie jest to sposób na klasyczne ogórki kiszone, lecz jedynie małosolne, zjedzone w krótkim czasie.
Zobacz także: pomidory faszerowane - smakowity i prosty obiad
src="https://d.wpimg.pl/533906657--735358573/pomid.jpg"/>
Polecamy wideo: konfitura z cytryn
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze