Ogórki małosolne bez wody. Sprytny sposób na przetwory

Ogórki małosolne lubi chyba każdy. Kiszenie ich w tradycyjny sposób zajmuje kilka dni. Jest jednak sposób, aby to znacznie przyspieszyć i mieć już po 24 godzinach pyszne, chrupiące i pachnące ogórki małosolne. Oprócz tego to doskonały sposób na transport tych smakołyków. Woreczki - bo o nich mowa - nie zajmują dużo miejsca, są wygodne, a po zjedzeniu zawartości można je wyrzucić lub zwinąć i zabrać do domu. Sami wypróbujcie ten sposób, a przekonacie się, jakie to proste i szybkie. Sprytny przepis poleca autorka bloga "Daylicooking".

Ogórki małosolne bez wody. Sprytny sposób na przetworyOgórki małosolne bez wody. Sprytny sposób na przetwory
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 1 kg ogórków
  • 1 łyżka drobnej soli
  • 3-4 gałązki kopru
  • kilka ząbków czosnku
  • ok. 10 cm korzenia chrzanu
  • 1 łyżka ziaren gorczycy

Przepis

Ogórki umyć i dokładnie osuszyć. Ściąć końcówki, żeby ogórki szybciej się zakisiły. Czosnek obrać i zgnieść. Chrzan oczyścić (obrać, oskrobać lub tylko dobrze wyszorować) i przekroić wzdłuż na węższe słupki. Do woreczków (najlepiej strunowych) wkładać ogórki wraz z dodatkami. Wsypać sól i zamknąć szczelnie torebkę, usuwając jednocześnie z niej powietrze. Potrząsać przez chwilę woreczkiem, aby składniki wymieszały się wraz z solą. Woreczek szczelnie zamknąć lub zawiązać. Wstawić do lodówki na 4-6 godzin, a następnie wyjąć z niej i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 20-24 godziny. Po tym czasie mamy gotowe ogórki małosolne. Warto je wtedy przechowywać w lodówce. Nie jest to sposób na klasyczne ogórki kiszone, lecz jedynie małosolne, zjedzone w krótkim czasie.
Zobacz także: pomidory faszerowane - smakowity i prosty obiad

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości