Muffinki róże na białkach
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 5 białek
- 1,5 szkl mąki pszennej
- 0,5 szkl +1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml oleju (można dać też roztopione masło)
- 100 ml mleka
- sok z połowy cytryny
- krem budyniowy:
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3/4 kostki masła
- 2 szkl mleka
- 3 łyżki cukru
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając pod koniec ubijania cukier. Następnie ubijając na niskich obrotach dodajemy mleko i olej, oraz sok z cytryny.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mąkę z proszkiem dodajemy do białek i delikatnie mieszamy.Papilotki włożone na blachę od muffinek napełniamy ciastem. Pieczemy ok 20-25 minut w 170stkrem: Gotujemy budyń i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. masło ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Napełniamy rękaw cukierniczy kremem i dekorujemy mufffinki
Przepis dodał użytkownik Izaa
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze