Młoda kapusta ze skwarkami
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- główka kapusty
- koperek
- boczek lub słonina
- sól
- cebula
- pieprz
- ocet
Młoda kapustę robię co roku na różne sposoby. Tym razem w takiej wersji. Jeśli chcemy, możemy też zagęścić odrobiną mąki. Kapustę myjemy, kroimy na pół i szatkujemy grubiej lub cieniej - tak jak lubimy. Przekładamy do garnka i podlewamy wodą. Gotujemy około 15 minut.
Doprawiamy solą, pieprzem i octem. Boczek lub słoninę kroimy w kostkę. Wrzucamy na suchą patelnię. Kiedy wytopi się tłuszcz i skwarki będą lekko brązowe, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Przesmażamy do zezłocenia. Całość przelewamy do kapusty. Na koniec dodajemy koperek.
Przepis dodał użytkownik Izaa
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze