Trwa ładowanie...
d2q3mgg
d2q3mgg

Sałatka szopska

Przepis

Tradycyjna bałkańska sałatka. aby ją przygotować wystarczy trochę pokrojonych pomidorów, ogórków, cebuli i papryki. Warzywa wrzucamy do miski i posypujemy startym serem sirene. Ser ciężko dostać w Polsce, ale można go zastąpić fetą.

4.8
(4 głosy)
Oceń:
d2q3mgg
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Sałatka szopska
123
Sałatka szopska
Składniki
  • duży, zielony ogórek lub dwa małe
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 2 cebule dymki
  • mała papryka czerwona
  • natka pietruszki
  • 150 g sera szkopskiego lub feta (ser szopski – bułgarski)
  • 6 łyżek oliwy na zimno tłoczonej
  • łyżeczka octu winnego
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

1. Pomidory i ogórki zielone kroimy na plasterki i układamy w ozdobny sposób na talerzu.

2. Paprykę czerwona kroimy drobno w kostkę i posypujemy cebulą dymką.

3. Doprawiamy pieprzem, solą i polewamy oliwą i octem winnym.

4. Posypujemy serem.

5. Sałatkę szopką możemy ozdabiać natką pietruszki i zielonymi oliwkami.

Przepis poleca "Księgowa w kuchni"

d2q3mgg
Sałatka szopska
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2q3mgg
d2q3mgg

d2q3mgg
d2q3mgg
d2q3mgg