Sałatka szopska
Tradycyjna bałkańska sałatka. aby ją przygotować wystarczy trochę pokrojonych pomidorów, ogórków, cebuli i papryki. Warzywa wrzucamy do miski i posypujemy startym serem sirene. Ser ciężko dostać w Polsce, ale można go zastąpić fetą.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- duży, zielony ogórek lub dwa małe
- 4 dojrzałe pomidory
- 2 cebule dymki
- mała papryka czerwona
- natka pietruszki
- 150 g sera szkopskiego lub feta (ser szopski – bułgarski)
- 6 łyżek oliwy na zimno tłoczonej
- łyżeczka octu winnego
- sól i pieprz do smaku
1. Pomidory i ogórki zielone kroimy na plasterki i układamy w ozdobny sposób na talerzu.
2. Paprykę czerwona kroimy drobno w kostkę i posypujemy cebulą dymką.
3. Doprawiamy pieprzem, solą i polewamy oliwą i octem winnym.
4. Posypujemy serem.
5. Sałatkę szopką możemy ozdabiać natką pietruszki i zielonymi oliwkami.
Przepis poleca "Księgowa w kuchni"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze