Sałatka szopska
Tradycyjna bałkańska sałatka. aby ją przygotować wystarczy trochę pokrojonych pomidorów, ogórków, cebuli i papryki. Warzywa wrzucamy do miski i posypujemy startym serem sirene. Ser ciężko dostać w Polsce, ale można go zastąpić fetą.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia bałkańska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- duży, zielony ogórek lub dwa małe
- 4 dojrzałe pomidory
- 2 cebule dymki
- mała papryka czerwona
- natka pietruszki
- 150 g sera szkopskiego lub feta (ser szopski – bułgarski)
- 6 łyżek oliwy na zimno tłoczonej
- łyżeczka octu winnego
- sól i pieprz do smaku
Przepis
1. Pomidory i ogórki zielone kroimy na plasterki i układamy w ozdobny sposób na talerzu.
Przepis
2. Paprykę czerwona kroimy drobno w kostkę i posypujemy cebulą dymką.
Przepis
3. Doprawiamy pieprzem, solą i polewamy oliwą i octem winnym.
Przepis
4. Posypujemy serem.
Przepis
5. Sałatkę szopką możemy ozdabiać natką pietruszki i zielonymi oliwkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl