Kutia na wigilijny stół. Słodka i tradycyjna
To potrawa szczególnie popularna w kuchni białoruskiej, ukraińskiej, rosyjskiej, a także w Polsce na Podlasiu i Lubelszczyźnie. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa, oznaczającego ziarno, bowiem głównym składnikiem są ziarna zbóż: pszenica, jęczmień, żyto albo owies. Gospodynie z dawnych Kresów Wschodnich często też przygotowywali kutię z pęczakiem, a w dzisiejszych czasach nawet z ryżem.
Głównymi składnikami kutii są pszenica, mak, miód, bakalie. Dużą rolę odgrywa w tym zestawieniu symbolika. Ziarna zbóż symbolizują długie życie, nieśmiertelność, życie w dostatku. Podobnie też miód - symbolizuje bogactwo, słodycz, obfitość. Mak ma zapewnić spokój oraz potomstwo, orzechy natomiast oznaczają mądrość i dobrobyt. Sprawdzony przepis na to jedno z 12 wigilijnych dań prosto z bloga "Obiad gotowy".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- 1 szklanka pszenicy (opcjonalnie pęczak)
- 1 szklanka maku
- ½ szklanki rodzynków
- ½ szklanki orzechów włoskich
- 1/3 szklanki żurawiny
- 1/3 szklanki moreli
- 4 łyżki płynnego miodu
- 1 szklanka mleka
- 50 ml likieru amaretto
- 50 ml śmietanki kremówki
Pszenicę opłukać, zalać wodą, odstawić na noc do napęcznienia. Następnego dnia opłukać jeszcze raz, ugotować do miękkości, odcedzić i ostudzić. Likier podgrzać mocno, zalać nim rodzynki i żurawinę, odstawić na noc. Mak wsypać do gotującego się mleka, gotować 3-4 minuty, zdjąć z ognia, pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia, a następnie zemleć dwukrotnie na drobnym sitku. Orzechy podprażyć na suchej patelni, usunąć skórki, pocierając je delikatnie w dłoniach. Orzechy posiekać. Morele pokroić w kostkę. Pszenicę, mak, bakalie, śmietankę i miód wymieszać, kutię przełożyć do miseczki. Przed podaniem przechowywać w lodówce.
Zobacz także: śledzie w cytrusach
src="https://d.wpimg.pl/1600856056-1229915031/sledzie.jpg"/>
Polecamy wideo: jak przetrwać święta na diecie?
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze