Przysmak bałkańskiej kuchni. Pyszny burek w prostym przepisie
Burek z mięsem mielonym to przysmak kuchni bałkańskiej, który w prosty sposób możecie przygotować sami! Jego nazwa pochodzi od tureckiego czasownika "bur", co oznacza "zwijać", "zakręcać". Jest przygotowany z ciasta filo lub yufka. Wypróbujcie przepis z bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 8 arkuszy ciasta filo (1 opakowanie)
Masa mięsna:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryka słodka
- papryka ostra
- sól, pieprz
- odrobina oleju do smażenia
Dodatkowo:
- 60 g stopionego masła
- jajko do posmarowania
- Cebulę z czosnkiem podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać mięso mielone. Mięso obsmażyć na rumiany kolor oraz doprawić do smaku. Odstawić do przestudzenia i podzielić na 4 części.
- Arkusze ciasta filo delikatnie rozwinąć. Na blacie położyć jeden z nich, posmarować go uprzednio roztopionym masłem i przykryć drugą częścią. Wzdłuż dłuższej krawędzi ułożyć cienki pasek masy mięsnej, a krótkie boki złożyć do środka, żeby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia. Następnie zaczynając od brzegu z nadzieniem ciasto zwinąć w rulon. Rulon ostrożnie zwinąć na kształt ślimaka. Tak samo przygotować jeszcze 3 burki.
- Burki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ich wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 30-40 minut w 200 stopniach.
- Burek najlepiej smakuje na ciepło podany ze świeżymi warzywami i/lub sosem jogurtowym. Ale na zimno także jest rewelacyjny!
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze