Przysmak bałkańskiej kuchni. Pyszny burek w prostym przepisie

Burek z mięsem mielonym to przysmak kuchni bałkańskiej, który w prosty sposób możecie przygotować sami! Jego nazwa pochodzi od tureckiego czasownika "bur", co oznacza "zwijać", "zakręcać". Jest przygotowany z ciasta filo lub yufka. Wypróbujcie przepis z bloga "Di bloguje".

Burek z mięsem mielonymBurek z mięsem mielonym
Diana Rusiłowicz

Składniki

  • 8 arkuszy ciasta filo (1 opakowanie)

Masa mięsna:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól, pieprz
  • odrobina oleju do smażenia

Dodatkowo:

  • 60 g stopionego masła
  • jajko do posmarowania

Przepis

  • Cebulę z czosnkiem podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać mięso mielone. Mięso obsmażyć na rumiany kolor oraz doprawić do smaku. Odstawić do przestudzenia i podzielić na 4 części.
  • Arkusze ciasta filo delikatnie rozwinąć. Na blacie położyć jeden z nich, posmarować go uprzednio roztopionym masłem i przykryć drugą częścią. Wzdłuż dłuższej krawędzi ułożyć cienki pasek masy mięsnej, a krótkie boki złożyć do środka, żeby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia. Następnie zaczynając od brzegu z nadzieniem ciasto zwinąć w rulon. Rulon ostrożnie zwinąć na kształt ślimaka. Tak samo przygotować jeszcze 3 burki.
  • Burki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ich wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 30-40 minut w 200 stopniach.
  • Burek najlepiej smakuje na ciepło podany ze świeżymi warzywami i/lub sosem jogurtowym. Ale na zimno także jest rewelacyjny!
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja