Przysmak bałkańskiej kuchni. Pyszny burek w prostym przepisie

Burek z mięsem mielonym to przysmak kuchni bałkańskiej, który w prosty sposób możecie przygotować sami! Jego nazwa pochodzi od tureckiego czasownika "bur", co oznacza "zwijać", "zakręcać". Jest przygotowany z ciasta filo lub yufka. Wypróbujcie przepis z bloga "Di bloguje".

Burek z mięsem mielonymBurek z mięsem mielonym
Diana Rusiłowicz

Składniki

  • 8 arkuszy ciasta filo (1 opakowanie)

Masa mięsna:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól, pieprz
  • odrobina oleju do smażenia

Dodatkowo:

  • 60 g stopionego masła
  • jajko do posmarowania

Przepis

  • Cebulę z czosnkiem podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać mięso mielone. Mięso obsmażyć na rumiany kolor oraz doprawić do smaku. Odstawić do przestudzenia i podzielić na 4 części.
  • Arkusze ciasta filo delikatnie rozwinąć. Na blacie położyć jeden z nich, posmarować go uprzednio roztopionym masłem i przykryć drugą częścią. Wzdłuż dłuższej krawędzi ułożyć cienki pasek masy mięsnej, a krótkie boki złożyć do środka, żeby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia. Następnie zaczynając od brzegu z nadzieniem ciasto zwinąć w rulon. Rulon ostrożnie zwinąć na kształt ślimaka. Tak samo przygotować jeszcze 3 burki.
  • Burki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ich wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 30-40 minut w 200 stopniach.
  • Burek najlepiej smakuje na ciepło podany ze świeżymi warzywami i/lub sosem jogurtowym. Ale na zimno także jest rewelacyjny!
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟