Trwa ładowanie...
d7jomyf
d7jomyf

Ajvar (ajwar), czyli bałkańska pasta warzywna

Przepis

Ajwar to prosta w przygotowaniu pasta z pieczonych warzyw. Będzie doskonałym dodatkiem do kanapek czy dań mięsnych. Przepis pochodzi z bloga "Kulinarne Przygody Gatity".

3.3
(3 głosy)
Oceń:
d7jomyf
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
kulinarne przygody gatity
Składniki
  • 1000 g czerwonej papryki
  • 600 g bakłażana
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól
  • pieprz
Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, a bakłażana nakłuwamy widelcem. Paprykę stawiamy wycięciem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bakłażana kładziemy obok i pieczemy na funkcji termoobiegu przez około 40 minut. Papryka powinna ściemnieć i się lekko przypiec. Po upieczeniu warzywa wkładamy albo do torebki foliowej albo do miski, którą przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie z warzyw zdejmujemy skórkę i kroimy w grubą kostkę
Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę, z papryczki usuwamy nasionka i również drobno kroimy. Wrzucamy do szerokiego rondla na rozgrzaną oliwę. Chwilę przesmażamy i dodajemy upieczone warzywa. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Teraz warzywa wraz z dodatkiem przypraw i octu dokładnie blendujemy.
Pastę możemy jeść na bieżąco, lub też zamknąć na zimę do słoików. Wtedy słoiki należy pasteryzować przez około 20 minut.

Ajvar (ajwar), czyli bałkańska pasta warzywna
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d7jomyf

Podziel się opinią

33
2
Share
d7jomyf
d7jomyf
d7jomyf
d7jomyf
d7jomyf