Ajvar (ajwar), czyli bałkańska pasta warzywna
Ajwar to prosta w przygotowaniu pasta z pieczonych warzyw. Będzie doskonałym dodatkiem do kanapek czy dań mięsnych. Przepis pochodzi z bloga "Kulinarne Przygody Gatity".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1000 g czerwonej papryki
- 600 g bakłażana
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego
- sól
- pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, a bakłażana nakłuwamy widelcem. Paprykę stawiamy wycięciem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bakłażana kładziemy obok i pieczemy na funkcji termoobiegu przez około 40 minut. Papryka powinna ściemnieć i się lekko przypiec. Po upieczeniu warzywa wkładamy albo do torebki foliowej albo do miski, którą przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie z warzyw zdejmujemy skórkę i kroimy w grubą kostkę
Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę, z papryczki usuwamy nasionka i również drobno kroimy. Wrzucamy do szerokiego rondla na rozgrzaną oliwę. Chwilę przesmażamy i dodajemy upieczone warzywa. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Teraz warzywa wraz z dodatkiem przypraw i octu dokładnie blendujemy.
Pastę możemy jeść na bieżąco, lub też zamknąć na zimę do słoików. Wtedy słoiki należy pasteryzować przez około 20 minut.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze