Letnia sałatka z komosą grillowanym i serem halloumi
Przepyszna letnia sałatka z komosą ryżową, pęczakiem groszkiem i grillowanym ogórkiem i serem halloumi. Wiecie, że ogórki można grillować? Grillowane ogórki są wciąż dość chrupiące i soczyste. Nabierają oryginalnego smaku. Przepis poleca autorka bloga "Kwelka gotuje".
Katarzyna Kwella
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Grillowanie
- Główne składniki :
Składniki
- ser halloumi,
- 2 garście zielonego groszku (świeży lub mrożony),
- 50 g komosy ryżowej,
- 50 g pęczaku,
- 1 długi ogórek,
- 1 łyżka prażonej cebuli (można wymienić na drobno posiekaną czerwoną cebulę),
- sól i pieprz do smaku,
- kilka kropel soku z cytryny i oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku.
Przepis
- Ser pokrój na plasterki i ugrilluj po 20-30 sek. z każdej strony. Komosę i pęczak ugotuj. Jeśli używasz mrożonego groszku ugotuj go przez 3 min.
- Ogórki obierz i przekrój wzdłuż na pół. Jeśli mają dużo nasion, usuń je.
- Ogórki grilluj przez 2-3 min z każdej strony. Grillowane odstaw do przestygnięcia, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
- W misce wymieszaj ugotowaną kaszę z komosą, groszkiem, ogórkami i serem.
- Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, skrop oliwą i sokiem z cytryny i posyp szczypiorkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl