Pęczak
Pęczak to rodzaj kaszy jęczmiennej. Przez wiele osób kasza pęczak jest niedoceniana i rzadko gości na naszych stołach. Szkoda, bo równie łatwo ją ugotować jak ryż, a podana z sosem czy warzywami smakuje wyśmienicie.
Jęczmień, z którego wytwarza się pęczak to najstarsza roślina uprawna. Hodowany był już w czasach neolitu. W Polsce kasze jęczmienne są najważniejszym ilościowo produktem przemysłu kaszarskiego; przypada na nie blisko 70 proc. ogólnej ilości produkowanych kasz.
Spośród kasz jęczmiennych ma największą wartość, ponieważ jest w minimalnie przetworzona, przez co jej skład i właściwości są nieocenione. Do tego dochodzi wspaniały smak. Wytrawni kucharze twierdzą, że wyjątkowo smakuje przygotowana z suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem. Idąc w stronę tradycyjnej polskiej kuchni, można przygotować ją z suszonymi grzybami i oscypkiem.
Kasza pęczak idealnie sprawdzi się do sosów grzybowych czy mięsnych, gulaszów, zapiekanek. Może stać się pysznym farszem do gołąbków czy warzyw (papryka, cukinia) - wystarczy dodać przyprawy i mięso mielone.
Tradycyjne francuskie risotto można spolszczyć i zamienić ryż na kaszę jęczmienną. Smak będzie równie doskonały. Pęczak wzmacnia nerki oraz wspomaga proces mineralizacji kości.
Pęczak jest bogatym źródłem węglowodanów i rozpuszczalnego błonnika, a także stanowi skarbnicę głównie witamin z grupy B, witamin E, pewną ilość witaminy K oraz folianów, a także minerałów: magnezu, fosforu, cynku, selenu, manganu i miedzi.
Podawana i jedzona w postaci zupy jest skutecznym lekiem na obniżenie gorączki. Dzięki zawartości witamin z grupy B wzmacnia układ nerwowy.
Często pęczak jest niesłusznie traktowany przez konsumentów jako przetwór zbożowy jakościowo gorszy, ma jednak spośród kasz jęczmiennych najwięcej wartości odżywczych. W kaszarstwie pęczak jest głównie półproduktem, z którego wyrabia się kaszę jęczmienną łamaną i perłową. Osoby chorujące na celiakię muszą zrezygnować z pęczaku, ponieważ ta kasza zawiera szkodliwy dla nich gluten.
Kaszę pęczak gotuje się bardzo łatwo. Torebkę zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.