Pęczak z ziarnami z duszoną kiełbasą w cukinii i pomidorach suszonych
Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", poleca przepis na obiad z kaszą pęczak w roli głównej. Pęczak świetnie komponuje się z mięsem i warzywami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 3 kiełbasy z szynki
- 150 kaszy pęczak
- 150 g suszonych pomidorów z pestkami dyni w oleju z ziołami
- 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
- 1 niewielka cukinia
- sól do smaku
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
- suszona chili świeżo mielona do smaku
- garść mieszanki ziaren: pestki dyni, siemię lniane, sezam, słonecznik
- 1 łyżeczka czarnuszki
Kiełbasę kroimy po długości na dwie części, a następnie na paski po skosie.Cebulę kroimy w drobną kostkę, a cukinię na większą, pomidory suszone na paski. Szczypiorek kroimy na drobne paski, ziarna prażymy na suchej patelni.
Pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. W tym samym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju z pomidorów, szklimy na nim cebulkę, dodajemy cukinię, pomidory suszone, sól i całość podsmażamy. Cukinia powinna byś al dente.
Następnie dodajemy kiełbasę, podsmażamy 2 min i mieszamy z ugotowanym pęczakiem. Dodatkowo dodajemy 2 łyżki pestek dyni z pomidorów suszonych, doprawiamy solą, pieprzem chili. Na sam koniec całość mieszamy z prażonymi pestkami i szczypiorkiem. Przykrywamy pokrywą i odstawiamy na 5 min żeby smaki się połączyły. Przed podaniem posypujemy czarnuszką.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze