Kruche ciasto jabłkowo-budyniowe z pianką i kruszonką
Jesień zbliża się wielkimi krokami. A wraz z nią sezon na ciasta z jabłkami. Przepyszne ciasto z jabłkami, budyniem i bezową pianką. W sam raz do popołudniowej kawy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 175 g masła
- a łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- łyżka kwaśnej śmietany
Do przełożenia:
- dżem/marmolada domowa z jabłek, ilość według uznania
Masa budyniowa:
- gotujemy 2 budynie śmietankowe wg.instrukcji na opakowaniu
Piana:
- 3 białka + 3 łyżki cukru
Kruszonka:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
- Formę wykładamy papierem do pieczenia. Zagniatamy ciasto, którym wylepiamy dno foremki.
- Ciasto posypujemy tartą bułką i wykładamy równą warstwę dżemu.
- Dokładnie mieszamy przestudzony budyń i delikatnie małymi porcjami rozkładamy go na dżemie.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i rozprowadzamy na budyniu. Na koniec posypujemy kruszonką.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temp. 180 stopni pieczemy, aż wierzch zbrązowieje (ok. 45 min.).
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze