Królik w śmietanie według receptury z 1910 roku. Zdrowe, wyśmienite mięso
Królik, dziś niedoceniane mięso, jeszcze przed wojną wiodło prym na polskich stołach. To chude, białe mięso najlepiej zarumienić na rozpalonym maśle, aby stworzyła się brązowa skórka. Potem duszone w jarzynach, ziołach, w winie, z wywarem warzywnym, zyskuje miękką konsystencję. Całość zaprawiona śmietaną stworzy pyszny sos z mięsem w roli głównej. Danie z królika w tej postaci jest wdzięczne, ponieważ w zasadzie "robi się samo". Nasza rola polega na czekaniu i pilnowaniu, aby się nie przypalił. Sprawdzony przepis Marii Ochorowicz-Monatowej odświeżyła autorka bloga "Przepisy tradycyjne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 1 królik
- 5 szalotek
- 1 marchewek
- 1 korzeń pietruszki
- 350 ml wywaru warzywnego
- 150 ml białego wina
- Pęczek koperku
- Szczypta soli i pieprzu
- 4 łyżki masła
- Kropla oleju rzepakowego
- 200 ml śmietany 18 proc.
Królika myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dzielimy na kawałki. Każdy kawałek przyprawiamy solą i pieprzem. W brytfance rozgrzewamy masło z kroplą oleju (dodatek oleju sprawi, że masło nie będzie się przypalało). Wykładamy kawałki królika i rumienimy je z każdej strony na mocnym ogniu. Skórka powinna być brązowa. Zajmie to ok. 7 minut z każdej strony. Na koniec wlewamy wino, przykrywamy pokrywką i czekamy ok. 5 minut.
Do królika dodajemy pokrojone jarzyny: szalotki przekrojone wzdłuż na połówki, marchewkę i pietruszkę pokrojoną na talarki. Zalewamy wszystko wywarem warzywnym. Ponownie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień, aby był leciutki i mało intensywny. Królika dusimy w ten sposób przez ok. 1,5 godziny. Sprawdzamy raz na jakiś czas, czy jest wystarczająco płynu. Najwyżej trzeba w trakcie dolać odrobinę wywaru i zmniejszyć ogień.
Kiedy królik jest już miękki, to wyjmujemy go z brytfanki, a do sosu wlewamy kwaśną śmietanę i dodajemy pokrojony koperek. To jest ten moment, kiedy można przyprawić sos: dodać ewentualnie więcej pieprzu albo soli. Wkładamy ponownie królika i przykrywam na ok. 5 minut. Gotowe. Królika w śmietanie lubię podawać z puree ziemniaczanym i lekką sałatą.
Zobacz także: rozgrzewająca zupa z dyni
src="https://d.wpimg.pl/958272143-1565928262/zp.jpg"/>
Polecamy wideo: makaron carbonara z 1900 roku.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze