Trwa ładowanie...
d1n95x7
oprac. Katarzyna Gileta

Kremowe ciacho z orzechami włoskimi. Smakuje bajecznie

Przepis

Przepyszne ciasto z kremem budyniowym i orzechową pianką. Doskonałe na rodzinne uroczystości. Wypróbujcie koniecznie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d1n95x7
2.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

Składniki na biszkopt (blaszka 35 cm x 23 cm):

  • 6 całych jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szk. cukru
  • Składniki na masę budyniową:
  • 4 szk. mleka
  • 160 g budyniu waniliowego
  • 300 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • Składnik na bezę orzechową:
  • 5 białek z jajek
  • 1 szk. cukru
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g orzechów włoskich

Składnik na polewę:

  • 2 gorzkie czekolady
  • 1 szk. śmietany 30 proc.
  • 1 opakowanie biszkoptów
Przepis
  • Sposób przygotowania biszkoptu: białka oddzielamy od żółtek i miksujemy, stopniowo wsypujemy cukier. Następnie dodajemy żółtka.
  • Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy 25 minut w temp. 180 st. C.
  • Sposób przygotowania masy budyniowej: 3 szklanki mleka gotujemy, a w jednej szklance mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem. Następnie wlewamy do gotującego się mleka, rytmicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
  • Gdy budyń już gęstnieje, zestawiamy z palnika, nadal mieszając chwilkę i odstawiamy do wystudzenia.
  • Masło miksujemy mikserem, dodając stopniowo ostudzony budyń.
  • Połowę masy budyniowej wykładamy na ostudzony biszkopt.
  • Sposób przygotowania bezy orzechowej: białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier oraz szczyptę soli.
  • Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i również stopniowo dodajemy do białek, cały czas miksując.
  • Orzechy drobno kruszymy, łączymy z ubitymi białkami. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 st. C.
  • Po upieczeniu studzimy i układamy na masie budyniowej.
  • Na ciasto bezowe nakładamy pozostałą masę budyniową i układamy biszkopty.
  • Sposób przygotowania polewy: czekoladę oraz śmietanę rozgrzewamy w rondelku do chwili, kiedy rozpuści się nam czekolada i dowolnie dekorujemy polewą ciasto.
  • Ciasto chłodzimy w lodówce dwie godziny

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kremowe ciacho z orzechami włoskimi. Smakuje bajecznie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d1n95x7
d1n95x7
d1n95x7
d1n95x7
d1n95x7
Więcej tematów
d1n95x7