Trwa ładowanie...
d2ukpnk
09-09-2021 10:24

Kremowe ciacho z orzechami włoskimi. Smakuje bajecznie

Przepis

Przepyszne ciasto z kremem budyniowym i orzechową pianką. Doskonałe na rodzinne uroczystości. Wypróbujcie koniecznie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d2ukpnk
4.5
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

Składniki na biszkopt (blaszka 35 cm x 23 cm):

  • 6 całych jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szk. cukru
  • Składniki na masę budyniową:
  • 4 szk. mleka
  • 160 g budyniu waniliowego
  • 300 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • Składnik na bezę orzechową:
  • 5 białek z jajek
  • 1 szk. cukru
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g orzechów włoskich

Składnik na polewę:

  • 2 gorzkie czekolady
  • 1 szk. śmietany 30 proc.
  • 1 opakowanie biszkoptów
Przepis
  • Sposób przygotowania biszkoptu: białka oddzielamy od żółtek i miksujemy, stopniowo wsypujemy cukier. Następnie dodajemy żółtka.
  • Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy 25 minut w temp. 180 st. C.
  • Sposób przygotowania masy budyniowej: 3 szklanki mleka gotujemy, a w jednej szklance mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem. Następnie wlewamy do gotującego się mleka, rytmicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
  • Gdy budyń już gęstnieje, zestawiamy z palnika, nadal mieszając chwilkę i odstawiamy do wystudzenia.
  • Masło miksujemy mikserem, dodając stopniowo ostudzony budyń.
  • Połowę masy budyniowej wykładamy na ostudzony biszkopt.
  • Sposób przygotowania bezy orzechowej: białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier oraz szczyptę soli.
  • Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i również stopniowo dodajemy do białek, cały czas miksując.
  • Orzechy drobno kruszymy, łączymy z ubitymi białkami. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 st. C.
  • Po upieczeniu studzimy i układamy na masie budyniowej.
  • Na ciasto bezowe nakładamy pozostałą masę budyniową i układamy biszkopty.
  • Sposób przygotowania polewy: czekoladę oraz śmietanę rozgrzewamy w rondelku do chwili, kiedy rozpuści się nam czekolada i dowolnie dekorujemy polewą ciasto.
  • Ciasto chłodzimy w lodówce dwie godziny

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kremowe ciacho z orzechami włoskimi. Smakuje bajecznie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ukpnk
d2ukpnk
d2ukpnk
d2ukpnk
Więcej tematów
d2ukpnk

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj