Trwa ładowanie...
d2zsmfj
d2zsmfj
x-news/Uwaga TVN

Kompot anansowo-gruszkowy według przepisu z 1895 r.

Przepis

Kompot ananasowo-gruszkowy to orzeźwiający napój na ciepłe dni. Świetnie sprawdzi się zaserwowany do obiadu. Gruszki nadają pięknego złocistego koloru i cudownie współgrają ze słodkim ananasem. Oryginalny przepis pochodzi z 1895 roku z "Kucharza Warszawskiego", a odświeżyła go Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne".

2.0
(1 głos)
Oceń:
d2zsmfj
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Kompot anansowo-gruszkowy według przepisu z 1895 r.
www.przepisytradycyjne.pl
Kompot anansowo-gruszkowy według przepisu z 1895 r.
Składniki
  • 1 l wody
  • 2 gruszki
  • 1 ananas
  • 90 g cukru
  • kilka liści świeżej mięty
Przepis

Gruszki obieram, kroję i pozbywam się nasionek. Umieszczam owoce w garnuszku, dodaję 30 g cukru i zalewam je 0,5 l wody. Gruszki będą się gotowały ok. 45 minut.
Ananasa obieram i kroję na cienkie plasterki. Na szerokiej patelni z grubym dnem zagotowuję 60 g cukru z 40 ml wody. Dodaję plasterki ananasa i obgotowuję je ok. 20 minut.
Łączę ananasa z gruszkami i zalewam wszystko 0,5 l wody. Gotowy kompot studzę i dodaję do niego kilka liści świeżej mięty.
Zobacz także: wołowina duszona na obiad

Zobacz wideo: jak myć warzywa i owoce?

Kompot anansowo-gruszkowy według przepisu z 1895 r.
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
Share
d2zsmfj
d2zsmfj
d2zsmfj

d2zsmfj
d2zsmfj
d2zsmfj