Kompot anansowo-gruszkowy według przepisu z 1895 r.
Kompot ananasowo-gruszkowy to orzeźwiający napój na ciepłe dni. Świetnie sprawdzi się zaserwowany do obiadu. Gruszki nadają pięknego złocistego koloru i cudownie współgrają ze słodkim ananasem. Oryginalny przepis pochodzi z 1895 roku z "Kucharza Warszawskiego", a odświeżyła go Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 l wody
- 2 gruszki
- 1 ananas
- 90 g cukru
- kilka liści świeżej mięty
Gruszki obieram, kroję i pozbywam się nasionek. Umieszczam owoce w garnuszku, dodaję 30 g cukru i zalewam je 0,5 l wody. Gruszki będą się gotowały ok. 45 minut.
Ananasa obieram i kroję na cienkie plasterki. Na szerokiej patelni z grubym dnem zagotowuję 60 g cukru z 40 ml wody. Dodaję plasterki ananasa i obgotowuję je ok. 20 minut.
Łączę ananasa z gruszkami i zalewam wszystko 0,5 l wody. Gotowy kompot studzę i dodaję do niego kilka liści świeżej mięty.
Zobacz także: wołowina duszona na obiad
Zobacz wideo: jak myć warzywa i owoce?
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze