28-12-2011 21:54
Kompot z suszu
Przepis
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć karafki z kompotem z suszonych owoców. Nie każdy za nim przepada, ale pamiętajmy, że doskonale przyspiesza trawienie co jest bardzo ważne po świątecznym obżarstwie. Kompot z z suszu najlepiej smakuje schłodzony, podany z plasterkiem cytryny lub pomarańczy.
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Źródło: 123RF
Składniki
- 20 dag suszonych jabłek
- 20 dag suszonych gruszek
- garść śliwek suszonych
- garść moreli suszonych
- 1/3 szklanki daktyli
- 1/2 szklanki rodzynek
- kora cynamonu
- 2 łyżki goździków
- 4 litry wody
Przepis
Wszystkie bakalie i suszone owoce zalać na noc wodą. Następnego dnia wymieszać i gotować około 30 minut na wolnym gazie, aż nabierze ładnego ciemnego koloru. Można rozcieńczyć, jeśli jest za esencjonalny, albo dosłodzić, jednak owoce dają wiele cukru.
Przepis dodał użytkownik banditka
Kompot z suszu
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.