Kompot z suszu
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć karafki z kompotem z suszonych owoców. Nie każdy za nim przepada, ale pamiętajmy, że doskonale przyspiesza trawienie co jest bardzo ważne po świątecznym obżarstwie. Kompot z z suszu najlepiej smakuje schłodzony, podany z plasterkiem cytryny lub pomarańczy.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Napoje zimne
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 20 dag suszonych jabłek
- 20 dag suszonych gruszek
- garść śliwek suszonych
- garść moreli suszonych
- 1/3 szklanki daktyli
- 1/2 szklanki rodzynek
- kora cynamonu
- 2 łyżki goździków
- 4 litry wody
Przepis
Wszystkie bakalie i suszone owoce zalać na noc wodą. Następnego dnia wymieszać i gotować około 30 minut na wolnym gazie, aż nabierze ładnego ciemnego koloru. Można rozcieńczyć, jeśli jest za esencjonalny, albo dosłodzić, jednak owoce dają wiele cukru.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl