Trwa ładowanie...
d1nt14e
d1nt14e

Kompot z suszu

Przepis

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć karafki z kompotem z suszonych owoców. Nie każdy za nim przepada, ale pamiętajmy, że doskonale przyspiesza trawienie co jest bardzo ważne po świątecznym obżarstwie. Kompot z z suszu najlepiej smakuje schłodzony, podany z plasterkiem cytryny lub pomarańczy.

Oceń jako pierwszy:
d1nt14e
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Kompot z suszu
123RF
Kompot z suszu
Składniki
  • 20 dag suszonych jabłek
  • 20 dag suszonych gruszek
  • garść śliwek suszonych
  • garść moreli suszonych
  • 1/3 szklanki daktyli
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • kora cynamonu
  • 2 łyżki goździków
  • 4 litry wody
Przepis

Wszystkie bakalie i suszone owoce zalać na noc wodą. Następnego dnia wymieszać i gotować około 30 minut na wolnym gazie, aż nabierze ładnego ciemnego koloru. Można rozcieńczyć, jeśli jest za esencjonalny, albo dosłodzić, jednak owoce dają wiele cukru.

Przepis dodał użytkownik banditka

Kompot z suszu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1nt14e

Podziel się opinią

Share
d1nt14e
d1nt14e

d1nt14e
d1nt14e
d1nt14e