Kompot z suszu
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć karafki z kompotem z suszonych owoców. Nie każdy za nim przepada, ale pamiętajmy, że doskonale przyspiesza trawienie co jest bardzo ważne po świątecznym obżarstwie. Kompot z z suszu najlepiej smakuje schłodzony, podany z plasterkiem cytryny lub pomarańczy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 20 dag suszonych jabłek
- 20 dag suszonych gruszek
- garść śliwek suszonych
- garść moreli suszonych
- 1/3 szklanki daktyli
- 1/2 szklanki rodzynek
- kora cynamonu
- 2 łyżki goździków
- 4 litry wody
Wszystkie bakalie i suszone owoce zalać na noc wodą. Następnego dnia wymieszać i gotować około 30 minut na wolnym gazie, aż nabierze ładnego ciemnego koloru. Można rozcieńczyć, jeśli jest za esencjonalny, albo dosłodzić, jednak owoce dają wiele cukru.
Przepis dodał użytkownik banditka
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze