Orzeźwiający kompot z rabarbaru i truskawek
Orzeźwia, gasi pragnienie i jest po prostu pyszny. Taki właśnie jest kompot z rabarbaru i truskawek. Idealnie sprawdzi się w upalne dni. Przekonajcie się sami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 40 dkg truskawek,
- 60 dkg rabarbaru,
- 2 łyżki cukru,
- woda.
Truskawki umyj, usuń szypułki i osusz. Rabarbar oczyść i pokrój w kostkę. Owoce i łodygi zalej wodą tak, by całkowicie je zakrywała. Dosyp 2 łyżki cukru i wymieszaj. Wodę doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj kompot przez ok. 20-25 minut. Kiedy truskawki i rabarbar staną się miękkie, kompot jest gorowy. Poczekaj, aż ostygnie i rozlej go do szklanek, dodaj listki mięty i delektuj się orzeźwiającym smakiem lata.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze