Salep - orientalny napój. Konkurencja dla kawy i herbaty
Tradycyjnie salep przygotowuje się ze sproszkowanych bulw storczyka męskiego. Do napoju dodaje się też mleko i cynamon. Tak przygotowany napar jest bardzo popularny w kuchni tureckiej i bałkańskiej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Wszystkie składniki należy połączyć i zagotować razem. Dla uniknięcia grudek, do ciepłego mleka można dodać mąkę i wanilię, a następnie całość zblendować i dopiero podgrzać. Przed podaniem napój posypujemy cynamonem. Do przyrządzenia sahlebu można użyć gotowej mieszanki, ale ze względu na jej ograniczoną dostępność w Polsce (a często i niezbyt dobry skład) można z powodzeniem skorzystać z w/w przepisu.
Więcej ciekawostek znajdziecie w magazynie "Moja harmonia życia"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania |
Podziel się opinią
Komentarze