Trwa ładowanie...
d2d2waa
26-02-2020 11:01

Salep - orientalny napój. Konkurencja dla kawy i herbaty

Przepis

Tradycyjnie salep przygotowuje się ze sproszkowanych bulw storczyka męskiego. Do napoju dodaje się też mleko i cynamon. Tak przygotowany napar jest bardzo popularny w kuchni tureckiej i bałkańskiej.

d2d2waa
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 4 szklanki mleka minimum 3,2 proc.
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej i ziemniaczanej wymieszanych razem mniej więcej w równych proporcjach
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka ekstraktu z wanilii lub esencja waniliowa
  • cynamon do posypania
Przepis

Wszystkie składniki należy połączyć i zagotować razem. Dla uniknięcia grudek, do ciepłego mleka można dodać mąkę i wanilię, a następnie całość zblendować i dopiero podgrzać. Przed podaniem napój posypujemy cynamonem. Do przyrządzenia sahlebu można użyć gotowej mieszanki, ale ze względu na jej ograniczoną dostępność w Polsce (a często i niezbyt dobry skład) można z powodzeniem skorzystać z w/w przepisu.

Więcej ciekawostek znajdziecie w magazynie "Moja harmonia życia"

   Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Salep - orientalny napój. Konkurencja dla kawy i herbaty
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2d2waa
d2d2waa
d2d2waa
d2d2waa
Więcej tematów
d2d2waa