Trwa ładowanie...
d10hg7c
26-11-2009 15:20

Kompot z suszu na wigilię

Przepis

Tradycyjny kompot z suszu nie tylko gasi pragnienie, ale także wspomaga procesy trawienne. Warto więc sięgnąć po szklankę tego napoju po obfitej wigilijnej kolacji.

d10hg7c
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-5

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 5 dkg suszonych śliwek - polskich,
  • 5 dkg suszonych jabłek,
  • 3 dkg suszonych gruszek,
  • 3 dkg moreli,
  • 20 dkg cukru,
  • goździki,
  • cynamon,
  • 1 dobrze umyta cytryna.
Przepis

Owoce namoczyć na noc w sporym naczyniu. Nastawić trzylitrowy garnek z wodą na ogień. Wypłukać namoczone owoce i włożyć je do garnka. Dorzucić kilka goździków i kawałek cynamonu. Gotować ponad 1 godz. Dodać cukier i pokrojoną w plasterki cytrynę wraz ze skórką. Sprawdzamy smak kompotu. Dodajemy jeszcze cukier i cytrynę jeśli to konieczne. Najlepszy w smaku jest jednocześnie słodki i kwaśny. W szklanej salaterce z chochelką. Do salaterki wkładamy owoce z kompotu. Wybieramy takie, które zachowały kształt. Kompot rozlewamy do szklanych kompotierek. Podajemy łyżeczki do zjadania owoców.

Przepis dodał użytkownik aneczka_chomik2

Kompot z suszu na wigilię
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d10hg7c
d10hg7c
d10hg7c
d10hg7c
Więcej tematów
d10hg7c