Kompot z suszu na wigilię
Tradycyjny kompot z suszu nie tylko gasi pragnienie, ale także wspomaga procesy trawienne. Warto więc sięgnąć po szklankę tego napoju po obfitej wigilijnej kolacji.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Napoje zimne
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 5 dkg suszonych śliwek - polskich,
- 5 dkg suszonych jabłek,
- 3 dkg suszonych gruszek,
- 3 dkg moreli,
- 20 dkg cukru,
- goździki,
- cynamon,
- 1 dobrze umyta cytryna.
Przepis
Owoce namoczyć na noc w sporym naczyniu. Nastawić trzylitrowy garnek z wodą na ogień. Wypłukać namoczone owoce i włożyć je do garnka. Dorzucić kilka goździków i kawałek cynamonu. Gotować ponad 1 godz. Dodać cukier i pokrojoną w plasterki cytrynę wraz ze skórką. Sprawdzamy smak kompotu. Dodajemy jeszcze cukier i cytrynę jeśli to konieczne. Najlepszy w smaku jest jednocześnie słodki i kwaśny. W szklanej salaterce z chochelką. Do salaterki wkładamy owoce z kompotu. Wybieramy takie, które zachowały kształt. Kompot rozlewamy do szklanych kompotierek. Podajemy łyżeczki do zjadania owoców.