Kompot z suszu na wigilię
Tradycyjny kompot z suszu nie tylko gasi pragnienie, ale także wspomaga procesy trawienne. Warto więc sięgnąć po szklankę tego napoju po obfitej wigilijnej kolacji.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-5 |
Okazja: |
- 5 dkg suszonych śliwek - polskich,
- 5 dkg suszonych jabłek,
- 3 dkg suszonych gruszek,
- 3 dkg moreli,
- 20 dkg cukru,
- goździki,
- cynamon,
- 1 dobrze umyta cytryna.
Owoce namoczyć na noc w sporym naczyniu. Nastawić trzylitrowy garnek z wodą na ogień. Wypłukać namoczone owoce i włożyć je do garnka. Dorzucić kilka goździków i kawałek cynamonu. Gotować ponad 1 godz. Dodać cukier i pokrojoną w plasterki cytrynę wraz ze skórką. Sprawdzamy smak kompotu. Dodajemy jeszcze cukier i cytrynę jeśli to konieczne. Najlepszy w smaku jest jednocześnie słodki i kwaśny. W szklanej salaterce z chochelką. Do salaterki wkładamy owoce z kompotu. Wybieramy takie, które zachowały kształt. Kompot rozlewamy do szklanych kompotierek. Podajemy łyżeczki do zjadania owoców.
Przepis dodał użytkownik aneczka_chomik2
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze