Napoje gorące
Napoje gorące to napoje, które gotowe do spożycia są po odpowiedniej obróbce termicznej. Gorące napoje potrafią doskonale rozgrzać szczególnie w zimowe wieczory. Do gorących napojów zaliczamy nie tylko kawę i herbatę.
Herbata to jeden z ulubionych gorących napojów Polaków. Istnieje jej wiele rodzajów i metod parzenia. Czarna, zielona, owocowa to tylko niektóre z dostępnych na rynku. Herbata to napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą, należących do rodzaju kamelia.
Do gorących napojów zaliczana jest także bawarka, czyli herbata z dodatkiem mleka. Inaczej określana mianem herbaty mlecznej. Do sporządzenia wykwintnej postaci bawarki mogą być dodatkowo dodawane żółtka jaj wraz z cukrem pudrem. Bawarka może zostać doprawiona do smaku brandy, rumem, szczyptą cynamonu lub innymi składnikami. Prawdopodobnie wywodzi się z kuchni francuskiej.
Bez kawy wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. Gorące espresso a może smakowe latte? Na rynku istnieje wiele odmian napoju przygotowywanego z palnych, mielonych ziaren kakaowca. Dzięki zawartości kofeiny kawa pełni rolę stymulującą. Pobudza organizm, zwiększa sprawność myślenia, znosi zmęczenie psychiczne i fizyczne. Ze względu na swoje właściwości pita jest przede wszystkim rano, często w dużych ilościach. Bezpośredni wpływ kofeiny zaczyna się odczuwać po około połowie godziny.
Kolejnymi przykładami takich napojów są gorąca czekolada, a także kakao. Być może kojarzą nam się one głównie z okresem dzieciństwa i zimowymi wieczorami, ale ich walory smakowe są nie do opisania.