Trwa ładowanie...
d2u8w0l

Kompot z dyni

Przepis

Kompot z dyni to świetny sposób na rozgrzanie organizmu w chłodne jesienne i zimowe wieczory. Ma cudowny korzenny aromat i lekko słodki smak. Najlepszy jest oczywiście na ciepło.

Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 400 g dyni
  • 1 duża cytryna
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 12 goździków
  • laska cynamonu
  • 1 l wody
Przepis
  • Dynię myjemy i obieramy ze skórki, usuwamy pestki i włókna. Kroimy w kostkę o wielkości około 1,5 cm.
  • Do garnka wlewamy litr wody. Myjemy cytrynę, parzymy wrzątkiem. Odkrawamy cztery plastry, z reszty wyciskamy sok do wody w naszykowanym wcześniej garnku.
  • Do garnka wsypujemy cukier, dodajemy goździki i cynamon. Wodę z cukrem oraz cytryną zagotowujemy, wrzucamy pokrojoną kostkę.
  • Garnek przykrywamy, gotujemy jeszcze około 5 minut, do czasu, aż kompot się ponownie zagotuje.
  • Zmniejszamy moc palnika. Po ugotowaniu przelewamy do szklanek.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kompot z dyni
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2u8w0l

Podziel się opinią

Share
d2u8w0l
d2u8w0l
d2u8w0l
d2u8w0l
Więcej tematów
d2u8w0l