Odwrócone ciasto z ananasem
Przepyszne i bardzo proste ciacho drożdżowe z ananasem i orzechami. Jest puszyste i pięknie pachnie skórką cytrynową. Będzie idealne do popołudniowej kawy. Najlepiej smakuje z dużą ilością bitej śmietany.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Rozgrzej piekarnik do 160 st. C.
- Obierz ananasa i pokrój w grube plastry. Wytnij zdrewniały środek.
- W garnku rozpuść 100 g cukru i 2 łyżki wody i gotuj na małym ogniu, aż powstanie bursztynowy karmel. Wlej karmel na spód tortownicy i ułóż na nim krążki ananasa.
- Wymieszaj mąkę z drożdżami i orzechami.
- W mikserze utrzyj masło z resztą cukru. Dodaj żółtko i jajko, jeszcze raz utrzyj. Dodaj skórkę cytryny i wymieszaj. Dodaj sypkie składniki, wymieszaj ponownie. Wyłóż ciasto na ananasa, wygładź mokrą łyżką i wstaw całość do piekarnika na ok. 40 minut.
- Upieczone ciasto odwróć do góry dnem na talerz i podaj z bitą śmietaną.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl