Trwa ładowanie...
d3wsrw9

Odwrócone ciasto z ananasem

Przepis

Przepyszne i bardzo proste ciacho drożdżowe z ananasem i orzechami. Jest puszyste i pięknie pachnie skórką cytrynową. Będzie idealne do popołudniowej kawy. Najlepiej smakuje z dużą ilością bitej śmietany.

2.8
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Odwrócone ciasto z ananasem
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 ananas
  • 180 g cukru
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 80 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • skórka otarta z 1 cytryny
Przepis
  • Rozgrzej piekarnik do 160 st. C.
  • Obierz ananasa i pokrój w grube plastry. Wytnij zdrewniały środek.
  • W garnku rozpuść 100 g cukru i 2 łyżki wody i gotuj na małym ogniu, aż powstanie bursztynowy karmel. Wlej karmel na spód tortownicy i ułóż na nim krążki ananasa.
  • Wymieszaj mąkę z drożdżami i orzechami.
  • W mikserze utrzyj masło z resztą cukru. Dodaj żółtko i jajko, jeszcze raz utrzyj. Dodaj skórkę cytryny i wymieszaj. Dodaj sypkie składniki, wymieszaj ponownie. Wyłóż ciasto na ananasa, wygładź mokrą łyżką i wstaw całość do piekarnika na ok. 40 minut.
  • Upieczone ciasto odwróć do góry dnem na talerz i podaj z bitą śmietaną.

Przepis dodał użytkownik agajolaw

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Odwrócone ciasto z ananasem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3wsrw9

Podziel się opinią

1
Share
d3wsrw9
d3wsrw9
d3wsrw9
d3wsrw9
Więcej tematów
d3wsrw9