Trwa ładowanie...
ycipk-1bag32
ycipk-1bag32

Kompot

Kompot to napój, który pił każdy z nas. Gotowany z jabłek, śliwek czy słodkich truskawek był stałym elementem niedzielnych obiadów. Przepisy na kompot 123

Kompot to napój, który pił każdy z nas. Gotowany z jabłek, śliwek czy słodkich truskawek był stałym elementem niedzielnych obiadów.

Kiedyś gospodynie domowe gotowały kompoty regularnie. W okresie letnim przyrządzało się je z truskawek, wiśni, agrestu, malin czy jabłek, a gdy sezon na letnie owoce powoli miał dobiegać końca, nasze mamy i babcie robiły zapasy tego napoju. Wiele osób wciąż pamięta całe spiżarnie wypełnione słoikami z kompotem.

Co ciekawe, tradycja gotowania kompotu jest zaskakująco długa. Już siedem wieków temu słodkie owoce gotowano na Bliskim Wschodzie. Znany dziś wszystkim kompot przywędrował do nas z Imperium Bizantyjskiego i na naszych ziemiach zadomowił się na dobre. W XX wieku gościł na naszych stołach. Podawało się go zazwyczaj do obiadu.

Kompot owocowy – przygotowanie
W dzisiejszych czasach znacznie rzadziej pijemy kompoty. Ich miejsce zajęły soki, koktajle i sama woda mineralna. Raz na czas warto jednak przygotować tradycyjny kompot. Możemy wykorzystać owoce, takie jak maliny, truskawki, agrest czy wiśnie. Świetnie smakuje także kompot z moreli, rabarbaru, gruszki czy śliwki. Wybór jest naprawdę ogromny.

Żeby zrobić tradycyjny kompot, należy odpowiednio przygotować owoce. Koniecznie trzeba je umyć, a następnie wyciągnąć z nich pestki oraz ewentualne gniazda nasienne. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem cukru, a gdy ta zacznie wrzeć, wrzucamy do niej nasze owoce. Całość należy gotować przez około 20 minut.

Jeśli chcemy, by nasz kompot miał bardziej wyrazisty smak, możemy doprawić go goździkami, imbirem, wanilią lub cynamonem.

Kompot z suszonych owoców
W niektórych domach wciąż żywa jest tradycja serwowania kompotu z suszu w czasie wieczerzy wigilijnej. Taki napój przyrządza się zazwyczaj z suszonych śliwek, gruszek, jabłek, moreli czy fig. Niektórzy wigilijny kompot doprawiają także cukrem, imbirem, gałką muszkatołową, korą cynamonową i goździkami.
Kompot z suszonych owoców świetnie gasi pragnienie. Dodatkowo charakteryzuje się wysoką zawartością rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, co wpływa pozytywnie na pracę jelit. Jest też źródłem wielu witamin i minerałów, dlatego picie kompotu z suszonych owoców jest zalecane nie tylko w czasie kolacji wigilijnej.

ycipk-1bag32
ycipk-1bag32
ycipk-1bag32
ycipk-1bag32