Aromatyczny kurczak z ananasem. Najlepiej smakuje z ryżem
Kurczak z ananasem to przepyszny pomysł na lekki i szybki obiad. Najlepiej komponuje się z ryżem jaśminowym ugotowanym ze szczypta curry. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
1. Filety z kurczaka kroimy w kostkę wkładamy do miseczki, posypujemy pieprzem, solą, papryką, curry i dokładnie mieszamy.
Przepis
2. Miskę nakrywamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Przepis
3. Ananasa kroimy w kostkę, sok odlewamy do szklanki.
Przepis
4. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i smażymy z każdej strony na lekko złoty kolor.
Przepis
5. Wsypujemy pokrojonego ananasa i chwilę dusimy. Następnie dolewamy 0,5 szklanki soku z ananasa i dusimy około 10 minut, od czasu do czasu mieszamy.
Przepis
6. Odlewamy kilka łyżek sosu z patelni do szklanki, dodajemy 0,5 szklanki śmietany i mieszamy. Wlewamy do sosu, chwilę podgrzewamy do zgęstnienia, nie gotujemy.
Przepis
7. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku. Podajemy z gotowanym ryżem.