Trwa ładowanie...
d4bp3sq
Ewa Wachowicz

Kluski śląskie z nietypowym składnikiem. Podaj do rolady

Przepis

Kluski śląskie doskonale komponują się z gęstymi mięsnymi sosami i surówką z czerwonej kapusty. Ewa Wachowicz radzi, bo dodać do nich... jabłko. Macie odwagę wypróbowac ten przepis?

d4bp3sq
4.2
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

fot. Grzegorz Kozakiewicz
Źródło: fot. Grzegorz Kozakiewicz
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól do gotowania
  • 1 miękkie jabłko
Przepis

Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Ugnieść lub przecisnąć przez praskę. Podzielić na 4 części – jedną część wyjąć i ułożyć na pozostałych trzech. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wyrobić. Uformować kluski, wkładając do każdej małą kosteczkę jabłka. W kluskach zrobić wgłębienia (palcem). Ugotować w osolonym wrzątku. Wyjąć na sito i przelać zimną wodą.

  Grzegorz Kozakiewicz
Źródło: Grzegorz Kozakiewicz
Kluski śląskie z nietypowym składnikiem. Podaj do rolady
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

24
7
Share
d4bp3sq

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4bp3sq
d4bp3sq
d4bp3sq
d4bp3sq
Więcej tematów
d4bp3sq