Trwa ładowanie...
d2etkaq
d2etkaq

Gnocchi z pieczoną cukinią. Jesienny obiad we włoskim stylu

Przepis

- W mojej kuchni królują proste smaki. Dopiero zebrane z pola ziemniaki zamieniłam w ulubione kluski. I podałam je z cukinią zamkniętą w złotej oliwie. Pyszne wspomnienie lata połączone z jesienią - pisze autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami".

2.5
(4 głosy)
Oceń:
d2etkaq
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kuchennymi Drzwiami
Składniki
  • słoik pieczonej cukinii – przepis tutaj!
  • kilogram mączystych ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej bio
  • 2 wiejskie jajka
  • 2 łyżki masła
Przepis

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odlewamy płyn a ziemniaki ugniatamy tłuczkiem. Dodajemy masło i rozkłócone jajka, mieszamy. Dosypujemy mąkę i wszystko ucieramy na jednolitą masę. Blat dobrze posypujemy mąką i dzielimy ciasto na cztery części. Z każdej turlamy wałek. Dzielimy wałki na małe kawałki. Każdy kawałek formujemy w owalną kluskę, robimy patyczkiem wgłębienie z jednej strony. Drugą stronę odciskamy za pomocą widelca lub przesuwamy po specjalnej deseczce, aby powstały rowki. Gotujemy je w dużej ilości wrzącej, lekko posolonej wody i odcedzamy na durszlaku. Przekładamy na talerze, dodajemy pieczoną cukinię i oliwę ze słoika, posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Gnocchi z pieczoną cukinią. Jesienny obiad we włoskim stylu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2etkaq

Podziel się opinią

4
Share
d2etkaq
d2etkaq
d2etkaq
d2etkaq
d2etkaq