Trwa ładowanie...
d23lf3f
d23lf3f
www.justmydelicious.com

Klasyczne kluski śląski z masełkiem i cebulką

Przepis

Kluski śląskie wyróżnia charakterystyczny kształt i wgłębienie w środku. Najprościej podać je z masełkiem i zarumienioną cebulką. Taki przepis prosto z bloga "Just my delicious".

3.0
(3 głosy)
Oceń:
d23lf3f
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Klasyczne kluski śląski z masełkiem i cebulką
www.justmydelicious.com
Składniki
  • 6-8 ziemniaków
  • mąka ziemniaczana Dodatkowo:
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
Przepis

Obrane ze skórki i ugotowane ziemniaki zmiażdż na gładkie puree. Wyrównaj masę, odstaw 1/3 masy na bok, a w jej miejsce wsyp mąkę. Teraz dodaj odstawioną na bok masę i całość wyrób na jednolite ciasto, które nie klei się do dłoni. Na oprószonej mąką powierzchni formuj z niego wałeczki, potnij je na talarki, każdy talarek uformuj w dłoni na kształtną kuleczkę i palcem zrób w niej dołek. Tak przygotowane kluski wrzucaj do wrzątku i gotuj do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy odcedź je i podawaj. Na maśle podsmaż drobno pokrojoną cebulę, dodaj sól oraz pieprz i oblej tą pyszną mieszanką ugotowane i ułożone na talerzu kluski.
Zobacz także: stek w sosie BBQ

Polecamy wideo: gnocchi z masłem i szałwią

d23lf3f
Klasyczne kluski śląski z masełkiem i cebulką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

23
2
Share
d23lf3f
d23lf3f
d23lf3f
d23lf3f
d23lf3f