Klasyczne kluski śląski z masełkiem i cebulką
Kluski śląskie wyróżnia charakterystyczny kształt i wgłębienie w środku. Najprościej podać je z masełkiem i zarumienioną cebulką. Taki przepis prosto z bloga "Just my delicious".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 6-8 ziemniaków
- mąka ziemniaczana Dodatkowo:
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
Obrane ze skórki i ugotowane ziemniaki zmiażdż na gładkie puree. Wyrównaj masę, odstaw 1/3 masy na bok, a w jej miejsce wsyp mąkę. Teraz dodaj odstawioną na bok masę i całość wyrób na jednolite ciasto, które nie klei się do dłoni. Na oprószonej mąką powierzchni formuj z niego wałeczki, potnij je na talarki, każdy talarek uformuj w dłoni na kształtną kuleczkę i palcem zrób w niej dołek. Tak przygotowane kluski wrzucaj do wrzątku i gotuj do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy odcedź je i podawaj. Na maśle podsmaż drobno pokrojoną cebulę, dodaj sól oraz pieprz i oblej tą pyszną mieszanką ugotowane i ułożone na talerzu kluski.
Zobacz także: stek w sosie BBQ
src="https://d.wpimg.pl/1782692283--1380058941/stek.jpg"/>
Polecamy wideo: gnocchi z masłem i szałwią
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze