Trwa ładowanie...
d4ifso4
02-09-2015 11:02

Karczochy zapiekane z żółtym serem

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
d4ifso4
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • 5 świeżych karczochów
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 100 g żółtego sera gouda MSM Mońki
  • sól, pieprz
Przepis

Karczochy umyć, odciąć łodygi. Usunąć wierzchnie ciemnozielone liście, przeciąć każde warzywo na pół, wykroić ze środka rdzeń. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać sól, pieprz, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz rozmaryn. Wrzucić karczochy i całość lekko poddusić pod przykryciem. Po wyjęciu karczochów z rondla, odsączyć je i przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z posiekaną bazylią, a następnie posypać żółtym serem. Zapiekać w piekarniku 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Przepis dodał użytkownik Gastrosfera

Karczochy zapiekane z żółtym serem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ifso4
d4ifso4
d4ifso4
d4ifso4
Więcej tematów
d4ifso4