Karczochy zapiekane z żółtym serem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 5 świeżych karczochów
- 200 ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- szczypta suszonego rozmarynu
- kilka listków świeżej bazylii
- 100 g żółtego sera gouda MSM Mońki
- sól, pieprz
Karczochy umyć, odciąć łodygi. Usunąć wierzchnie ciemnozielone liście, przeciąć każde warzywo na pół, wykroić ze środka rdzeń. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać sól, pieprz, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz rozmaryn. Wrzucić karczochy i całość lekko poddusić pod przykryciem. Po wyjęciu karczochów z rondla, odsączyć je i przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z posiekaną bazylią, a następnie posypać żółtym serem. Zapiekać w piekarniku 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepis dodał użytkownik Gastrosfera
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze