Trwa ładowanie...
d2mcw74
d2mcw74
www.justmydelicious.com

Jednogarnkowe gratin dauphinois. Zapiekane ziemniaki w śmietanie

Przepis

Gratin Dauphinois to przepyszne zapiekane cieniutkie talarki ziemniaków. Gotowe rozpływają się w kremowej aromatycznej śmietanie pod chrupiącą pierzynką z wyrazistego sera gruyere. Można podać jako osobne danie lub dodatek do całego mnóstwa potraw. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Just my delicious".

3.5
(28 głosów)
Oceń:
d2mcw74
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Jednogarnkowe gratin dauphinois. Zapiekane ziemniaki w śmietanie
www.justmydelicious.com
Jednogarnkowe gratin dauphinois. Zapiekane ziemniaki w śmietanie
Składniki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kg ziemniaków
  • 450 ml płynnej śmietany 30-36 proc.
  • sól himalajska do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • masło do posmarowania formy
  • garść startego sera gruyere
Przepis

W garnku umieść przeciśnięty przez praskę czosnek, obrane i pokrojone w cieniutkie talarki ziemniaki. Zalej je śmietaną, dodaj przyprawy. Gotuj na małym lub średnim ogniu przez około 20 minut. Następnie wszystko przełóż do posmarowanej masłem formy do zapiekania, powierzchnię obsyp startym serem i zapiekaj w 200 stopniach C przez około 15-20 minut do czasu, aż wierzch zapiekanki będzie apetycznie złocisty.
Zobacz także: kotlety z ziemniaków

Jednogarnkowe gratin dauphinois. Zapiekane ziemniaki w śmietanie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

18
10
Share
d2mcw74
d2mcw74
d2mcw74

d2mcw74
d2mcw74
d2mcw74