Jednogarnkowe gratin dauphinois. Zapiekane ziemniaki w śmietanie
Gratin Dauphinois to przepyszne zapiekane cieniutkie talarki ziemniaków. Gotowe rozpływają się w kremowej aromatycznej śmietanie pod chrupiącą pierzynką z wyrazistego sera gruyere. Można podać jako osobne danie lub dodatek do całego mnóstwa potraw. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Just my delicious".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 1 ząbek czosnku
- 1 kg ziemniaków
- 450 ml płynnej śmietany 30-36 proc.
- sól himalajska do smaku
- pieprz czarny do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
- masło do posmarowania formy
- garść startego sera gruyere
W garnku umieść przeciśnięty przez praskę czosnek, obrane i pokrojone w cieniutkie talarki ziemniaki. Zalej je śmietaną, dodaj przyprawy. Gotuj na małym lub średnim ogniu przez około 20 minut. Następnie wszystko przełóż do posmarowanej masłem formy do zapiekania, powierzchnię obsyp startym serem i zapiekaj w 200 stopniach C przez około 15-20 minut do czasu, aż wierzch zapiekanki będzie apetycznie złocisty.
Zobacz także: kotlety z ziemniaków
src="https://d.wpimg.pl/765072973--1300479677/zie.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze