Trwa ładowanie...
d2k6aae
11-10-2018 11:23

Gulasz wieprzowy z fasolą i makaronem. Kociołek pełen pyszności

Przepis

Rozgrzewający i sycący gulasz wieprzowy z dodatkiem fasoli i makaronu to świetny pomysł na jesienny obiad. Przepis pochodzi z blog "Moniki Smakołyki".

d2k6aae
3.9
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Moniki Smakołyki
Źródło: Moniki Smakołyki
Składniki

Marynata:

  • 7-8 łyżek oleju rzepakowego czosnkowego,
  • 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą,
  • 2 łyżki sosu sojowo grzybowego,
  • 3 średnie białe cebule.

Ponadto:

  • 1 kg szynki wieprzowej,
  • 200 g makaronu świderki,
  • 1 puszka fasoli czarnej,
  • 1 puszka fasoli pinto,
  • ok. 700 ml przecieru pomidorowego (1 butelka),
  • 2 l wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 1 płaska łyżka soli himalajskiej,
  • 1 łyżeczka czubrycy zielonej mieszanki przypraw,
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej ciętej,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • chili świeżo mielona do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.

Dodatkowo:

  • sól do smaku,
  • świeża bazylia.
Przepis

Mięso opłukane i osuszone kroimy na niewielkie kawałki (wielkość powinna być zbliżona do siebie), przekładamy do naczynia i zalewamy olejem, sosem sojowym. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, dodajemy do mięsa. Doprawiamy pieprzem młotkowanym z kolendrą i całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do zamarynowania na ok. 1-1,5 godz.

W dużym garnku (pojemność ok. 4-5 l) zagotowujemy 2 l wody z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. W tym czasie na dużej patelni, partiami podsmażany mięso z cebulą. Przekładamy do gotującej się wody. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 godz.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy, cukier, przyprawy: czubrycę zieloną, trawę cytrynową, słodką paprykę (papryki wędzonej nie dodajemy !) i gotujemy całość ok. 15 min, aż mięso będzie miękkie.

Czas gotowania oczywiście uzależniony jest od wielkości kawałków mięsa. Dokładamy makaron i całość gotujemy tylko tyle, żeby był al dente. Dodajemy fasole odsączone i opłukane z zalewy. Doprawiamy papryką wędzoną, pieprzem, chili i solą do smaku.

Makaronu nie musimy długo gotować, jeśli od razu nie podajemy gulaszu, ponieważ pod wpływem gorąca i tak zmięknie. Gulasz podajemy z świeżą bazylią posiekaną na mniejsze kawałki. Można zastąpić ją np. zieloną pietruszką, a jak ktoś lubi to świeżą kolendrą.
Gulasz idealnie będzie smakował następnego dnia, kiedy wszystkie smaki się zmieszają.

Jeśli lubicie makaron al dente, można go oddzielnie ugotować i zmieszać z gulaszem tuż przed podaniem, tylko tyle ile będziecie jeść.

Gulasz wieprzowy z fasolą i makaronem. Kociołek pełen pyszności
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Główne składniki

Podziel się opinią

4
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2k6aae
d2k6aae
d2k6aae
d2k6aae
Więcej tematów
d2k6aae