Trwa ładowanie...
d1t45yg

Gulasz mięsny z burakiem i ogórkiem kiszonym

Przepis

Gulasz - pyszny, aromatyczny, doskonały na chłodne dni. Smakuje wyśmienicie podawany solo, ale można zaserwować do niego ziemniaki, ryż, pieczywo lub makaron. Zawsze smakuje i świetnie się sprawdza na różnego rodzaju imprezach rodzinnych i spotkaniach ze znajomymi. Idealny na obiad lub kolację.

2.8
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Gulasz mięsny z burakiem i ogórkiem kiszonym
www.kulinarnamaniusia.pl
Składniki
  • 500 g mięsa gulaszowego wieprzowego
  • 300 g buraków (upieczonych lub ugotowanych)
  • 200 g ogórków kiszonych
  • sól, pieprz
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżka oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 kromki chleba (najlepiej lekko czerstwego)
  • ryż do podania
Przepis

Do kubka wlewamy olej i sos sojowy. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojoną cebulę, pół łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu. Całość mieszamy. Przelewamy wszystko do mięsa i mieszamy, wstawiamy do lodówki na całą noc.

Mięso przesmażamy na patelni, a następnie dodajemy do niego pokrojony w kostkę chleb, zioła prowansalskie. Zalewamy wszystko wodą - tak, aby całe mięso było przykryte - i dusimy pod przykryciem do miękkości.

Następnie dodajemy pokrojone w kostkę buraki oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Dodatek chleba sprawi, że powstanie gęsty i aromatyczny sos. Podajemy z ryżem lub innymi dodatkami.
Zobacz także: ekspresowa i zdrowa surówka z kapusty pekińskiej

Gulasz mięsny z burakiem i ogórkiem kiszonym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
Share
d1t45yg
d1t45yg
d1t45yg
d1t45yg
d1t45yg
Więcej tematów
d1t45yg