Gulasz mięsny z burakiem i ogórkiem kiszonym
Gulasz - pyszny, aromatyczny, doskonały na chłodne dni. Smakuje wyśmienicie podawany solo, ale można zaserwować do niego ziemniaki, ryż, pieczywo lub makaron. Zawsze smakuje i świetnie się sprawdza na różnego rodzaju imprezach rodzinnych i spotkaniach ze znajomymi. Idealny na obiad lub kolację.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g mięsa gulaszowego wieprzowego
- 300 g buraków (upieczonych lub ugotowanych)
- 200 g ogórków kiszonych
- sól, pieprz
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżka oleju
- łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 kromki chleba (najlepiej lekko czerstwego)
- ryż do podania
Do kubka wlewamy olej i sos sojowy. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojoną cebulę, pół łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu. Całość mieszamy. Przelewamy wszystko do mięsa i mieszamy, wstawiamy do lodówki na całą noc.
Mięso przesmażamy na patelni, a następnie dodajemy do niego pokrojony w kostkę chleb, zioła prowansalskie. Zalewamy wszystko wodą - tak, aby całe mięso było przykryte - i dusimy pod przykryciem do miękkości.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę buraki oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Dodatek chleba sprawi, że powstanie gęsty i aromatyczny sos. Podajemy z ryżem lub innymi dodatkami.
Zobacz także: ekspresowa i zdrowa surówka z kapusty pekińskiej
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze