Trwa ładowanie...
d3m7f2h
d3m7f2h

Grillowane figi orzechowe z sałatką z rukwii wodnej

Przepis

Przepyszna sałatka z grillowanymi figami to propozycja na elegancką kolację. Zaspokoi podniebienia największych smakoszy, dodatkowo jest świetnym dodatkiem podczas grillowego weekendu majowego.

5.0
(3 głosy)
Oceń:
d3m7f2h
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Grillowane figi orzechowe z sałatką z rukwi wodnej
123
Grillowane figi orzechowe z sałatką z rukwi wodnej
Składniki
  • 60 g kalifornijskich orzechów włoskich
  • 120 g koziego serka śmietankowego
  • ½ łyżeczki skórki z limonki organicznej
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • 8 świeżych fig
  • folia aluminiowa

Sałatka:

  • 1 duży pęczek rukwi wodnej
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Przepis

Posiekać drobno orzechy. Wymieszać serek ze skórką limonki, oliwą z oliwek i kalifornijskimi orzechami włoskimi. Doprawić pieprzem.

Opłukać figi i naciąć na krzyż. Wypełnić masą serową i lekko docisnąć krawędzie. Zawinąć każdą figę w folię aluminiową. Grillować na rozgrzanym grillu przez ok. 6-8 minut, od czasu do czasu przewracać na drugą stronę.

Rukiew wodną umyć, wypłukać, usunąć twarde łodygi. Wymieszać ocet z solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Wymieszać rukiew z marynatą. Odwinąć figi i ułożyć na rukwi.

Rada: Smakują idealnie z grillowanymi kotletami jagnięcymi.

Przepis dodał użytkownik KuchniaiJa

d3m7f2h
Grillowane figi orzechowe z sałatką z rukwii wodnej
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3m7f2h
d3m7f2h

d3m7f2h
d3m7f2h
d3m7f2h