Drobiowe flaki w prostym przepisie. Pycha!
Niektórych zniechęca nazwa, inni krzywią się na myśl o składzie tej potrawy. Jednak wielbicieli flaków nie brakuje, dlatego często pojawiają się one w menu przyjęć weselnych i innych rodzinnych uroczystości. Jak zrobić pyszne domowe flaczki? Poznajcie przepis, który dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg żołądków indyka
- 2 udka kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 cm korzenia imbiru
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka vegety
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka magii
- sól
Przepis
- Udka myję, przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję. Po zagotowaniu zbieram szumy, wsypuję vegetę i gotuję do miękkości mięsa. Następnie wyjmuję udka, zdejmuję skórę a mięso kroję w paski i odkładam na bok.
- Żołądki, myję, osuszam, usuwam błonki i kroję w paseczki. Przekładam do garnka, zalewam wodę, solę i gotuję około 50 minut. Po tym czasie odlewam żołądki przez sitko i przekładam do rosołu z gotowania udek.
- Marchew, pietruszkę, imbir obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach i dodaję do zupy.
- Następnie dolewam wody jak jest za mało wywaru, dodaję listek laurowy, ziele angielskie i gotuję 10 minut.
- Na koniec zupę doprawiam papryką ostrą, papryką słodką, solą, majerankiem oraz wlewam magii.
- Zagęszczam zupę zasmażką zrobioną z rozpuszczonego masła oraz mąki i wlewam hartując do zupy. Gotuję do chwili zagotowania.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl