Trwa ładowanie...
d12gxrw
d12gxrw

Flaki

Flaki to tradycyjna potrawa polska, która znana jest na naszych ziemiach już od bardzo dawna. Przepisy na flaczki 123
Flaki to tradycyjna potrawa polska, która znana jest na naszych ziemiach już od bardzo dawna. Przepisy na flaczki

Flaki to potrawa, którą jedni uwielbiają przygotowywać i jeść, a inni na jej widok odwracają wzrok. Warto jednak raz na czas zjeść domowe flaki, ponieważ są sycące oraz bardzo zdrowe.

Flaki to tradycyjna potrawa polska, która znana jest na naszych ziemiach już od bardzo dawna. Prawdopodobnie flaki przyrządzano już w XIV wieku. Co więcej, niektóre źródła mówią, że była to ulubiona potrawa samego króla Władysława Jagiełły.

Nie można jednak powiedzieć, że jedzenie flaków było popularne jedynie w Polsce. Przez całe wieki zajadali się nimi również Czesi, Austriacy, Hiszpanie czy Włosi. Oczywiście przepisy na flaki różnią się w zależności od tego, w którym kraju będziemy je przygotowywali. Przykładowo Francuzi uwielbiają gotować flaki z solonym boczkiem, białym winem i czosnkiem. Hiszpanie natomiast dodają do tego dania swojska kaszankę oraz wyśmienitą kiełbasę chorizo. Jak flaki będą smakowały we Włoszech? Miętą, świeżymi pomidorami oraz oczywiście serem. Bułgarski przepis każe nam dodać do tej potrawy ocet, cytrynę i słodkie mleko.

Jak widzimy, co kraj to inny sposób na flaki. Niemienia się jednak podstawa tych potraw, czyli żołądki – wołowe lub wieprzowe.

Flaki w kuchni polskiej
Jakie flaki jemy w Polsce? Niestety w tym wypadku także trudno szukać jednego uniwersalnego przepisu. W każdym regionie ta potrawa będzie przygotowywana inaczej. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że co dom, to inny przepis na flaki. Można jednak uogólnić i powiedzieć, że w Polsce wykorzystuje się najczęściej przedżołądki wieprzowe lub żołądki wołowe. Wśród dodatków znajdziemy bulion rosołowy, warzywa oraz przyprawy. Konkretne przepisy są już natomiast bardzo zróżnicowane.

Wiele osób kojarzy najprawdopodobniej flaki po warszawsku. Jest to potrawa, którą opisywała już sama Lucyna Ćwierczakiewiczowa w swojej książce kucharskiej z 1860 roku. Czym charakteryzuje się to danie? Flaki wołowe są gotowane w rosole i podawane z pulpetami przygotowanymi z łoju, również wołowego. Taka potrawa była podawana przed wojną w niemal wszystkich warszawskich barach.

Dużą popularnością cieszą się także flaki po zamojsku. Jest to bardzo aromatyczna i sycąca potrawa, która świetnie rozgrzeje nas w zimowe wieczory. Podaje się ją w formie zupy z dodatkiem marchewki, pietruszki, selera, poru, cebuli oraz oczywiście esencjonalnego bulionu. Taki specjał uwielbiany jest przez wiele osób.

d12gxrw

d12gxrw
d12gxrw
d12gxrw