Trwa ładowanie...
d2ub15n
07-09-2021 10:50

Flaczki zapiekane. Jedno z najbardziej kontrowersyjnych dań polskiej kuchni

Przepis

Na sklepowych półkach bez trudu znajdziemy słoiki z gotowymi flakami, które po podgrzaniu możemy podać na stół. Jednak zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest przyrządzenie ich własnoręcznie.

d2ub15n
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 50 dag flaczków
  • 15 dag włoszczyzny
  • 1 mała cebula
  • łyżka tłuszczu
  • 2 łyżki mąki
  • 3 dag sera
  • 3-4 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • papryka
Przepis
  • Flaczki umyć, oczyścić, wypłukać, zmieniając często wodę. Zalać wrzącą wodą, zagotować, odcedzić. Zalać ponownie wrzącą wodą i gotować z cebulą do miękkości.
  • Osobno ugotować warzywa pokrajane w paseczki. Gdy flaczki są miękkie, odcedzić je, pokrajać w cienkie paski, dodać warzywa, podprawić zasmażką, zagotować.
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową, dodać śmietanę i wymieszać.
  • Napełnić muszelki lub tygielki, posypać utartym serem i zapiec.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Flaczki zapiekane. Jedno z najbardziej kontrowersyjnych dań polskiej kuchni
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1
Share
d2ub15n

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ub15n
d2ub15n
d2ub15n
d2ub15n
Więcej tematów
d2ub15n