Flaczki zapiekane. Jedno z najbardziej kontrowersyjnych dań polskiej kuchni
Na sklepowych półkach bez trudu znajdziemy słoiki z gotowymi flakami, które po podgrzaniu możemy podać na stół. Jednak zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest przyrządzenie ich własnoręcznie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Flaczki umyć, oczyścić, wypłukać, zmieniając często wodę. Zalać wrzącą wodą, zagotować, odcedzić. Zalać ponownie wrzącą wodą i gotować z cebulą do miękkości.
- Osobno ugotować warzywa pokrajane w paseczki. Gdy flaczki są miękkie, odcedzić je, pokrajać w cienkie paski, dodać warzywa, podprawić zasmażką, zagotować.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową, dodać śmietanę i wymieszać.
- Napełnić muszelki lub tygielki, posypać utartym serem i zapiec.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl