Eton mess
Eton Mess to przepyszny angielski deser składający się z bezy i owoców. Takie połączenie zadowoli każde podniebienie. Ten kolorowy deser najlepiej podawać zaraz po przyrządzeniu, kiedy bezy są jeszcze przyjemnie chrupiące, a owoce świeże.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
• 4 białka
• 200g cukru
• odrobina soli
• 300 ml śmietany kremówki 36%
• 400 g truskawek lub malin
• 1 łyżka cukru
Białka z odrobiną soli ubij przy pomocy miksera na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, ciągle ubijając. Gdy masa będzie gęsta, przełóż ją do rękawa cukierniczego. Masę bezową wyciskaj bezpośrednio na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Bezy piecz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez 80 minut do czasu, gdy bezy będą suche w środku. 200 g malin lub truskawek podgrzej w garnku z cukrem i odrobiną wody, całość gotuj przez 3 minuty. Następnie owoce przetrzyj przez sitko lub zmiksuj, aby otrzymać owocowy sos. Śmietankę ubij mikserem, aż będzie gęsta. W przezroczystych pucharkach układaj na zmianę pokruszone bezy, pokrojone owoce, ubitą śmietanę oraz owocowy sos.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze