WP
WP

Ciasto drożdżowe z kruszonką. Wypełni zapachem cały dom - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie 123RF
Podziel się

"Dobrze wszystkim znane ciasto drożdżowe. Ja tym wypiekiem rozpoczęłam sezon pieczenia w piecu chlebowym. Zimą go nie używałam. Placek można też przygotować w piekarniku, jednak ciasto z pieca ma nieco inny smak ma z pieca chlebowego, przypomina babcine wypieki" - pisze Alina, autorka bloga "Gotuj ze mną".

Składniki
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 180 g cukru
  • 100 g masła stopionego
  • cukier waniliowy
  • opakowanie drożdży suszonych
  • 300 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki namoczonych rodzynek (można namoczyć w alkoholu)

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
Przepis

Mąkę wsypać do miski. Mleko podgrzać, w mące zrobić dołek, wlać ciepłe mleko, dodać łyżkę cukru, wsypać drożdże, lekko pomieszać łopatką, najlepiej drewnianą. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia rozczynu.

WP

Jajka ubić na sztywno z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do miski z wyrośniętymi drożdżami. Wlać wcześniej stopione masło, dodać szczyptę soli oraz namoczone rodzynki ( przecedzić przez sitko). Dokładnie wymieszać, wyrobić (będzie rzadsze niż ciasto na pączki). Miskę przykryć odstawić na min. 1 godz. do wyrośnięcia.

Przygotować blaszkę 15 cm na 28 cm, dno posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać. Przykryć ściereczką na czas przygotowania kruszonki.

Składniki na kruszonkę wymieszać w misce. Mieszamy najlepiej ręką i tworzymy grudki ciasta. Gotową kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w piecu chlebowym nagrzanym do 180 stopni 30 minut lub w piekarniku przez ok. 30-40 minut do zrumienienia ciasta.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP