Ciasto drożdżowe z kruszonką. Wypełni zapachem cały dom
"Dobrze wszystkim znane ciasto drożdżowe. Ja tym wypiekiem rozpoczęłam sezon pieczenia w piecu chlebowym. Zimą go nie używałam. Placek można też przygotować w piekarniku, jednak ciasto z pieca ma nieco inny smak ma z pieca chlebowego, przypomina babcine wypieki" - pisze Alina, autorka bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
Mąkę wsypać do miski. Mleko podgrzać, w mące zrobić dołek, wlać ciepłe mleko, dodać łyżkę cukru, wsypać drożdże, lekko pomieszać łopatką, najlepiej drewnianą. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia rozczynu.
Jajka ubić na sztywno z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do miski z wyrośniętymi drożdżami. Wlać wcześniej stopione masło, dodać szczyptę soli oraz namoczone rodzynki ( przecedzić przez sitko). Dokładnie wymieszać, wyrobić (będzie rzadsze niż ciasto na pączki). Miskę przykryć odstawić na min. 1 godz. do wyrośnięcia.
Przygotować blaszkę 15 cm na 28 cm, dno posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać. Przykryć ściereczką na czas przygotowania kruszonki.
Składniki na kruszonkę wymieszać w misce. Mieszamy najlepiej ręką i tworzymy grudki ciasta. Gotową kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w piecu chlebowym nagrzanym do 180 stopni 30 minut lub w piekarniku przez ok. 30-40 minut do zrumienienia ciasta.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze