Trwa ładowanie...
d1w40yr
09-04-2019 11:10

Ciasto drożdżowe z kruszonką. Wypełni zapachem cały dom

Przepis

"Dobrze wszystkim znane ciasto drożdżowe. Ja tym wypiekiem rozpoczęłam sezon pieczenia w piecu chlebowym. Zimą go nie używałam. Placek można też przygotować w piekarniku, jednak ciasto z pieca ma nieco inny smak ma z pieca chlebowego, przypomina babcine wypieki" - pisze Alina, autorka bloga "Gotuj ze mną".

d1w40yr
4.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 180 g cukru
  • 100 g masła stopionego
  • cukier waniliowy
  • opakowanie drożdży suszonych
  • 300 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki namoczonych rodzynek (można namoczyć w alkoholu)

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
Przepis

Mąkę wsypać do miski. Mleko podgrzać, w mące zrobić dołek, wlać ciepłe mleko, dodać łyżkę cukru, wsypać drożdże, lekko pomieszać łopatką, najlepiej drewnianą. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia rozczynu.

Jajka ubić na sztywno z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do miski z wyrośniętymi drożdżami. Wlać wcześniej stopione masło, dodać szczyptę soli oraz namoczone rodzynki ( przecedzić przez sitko). Dokładnie wymieszać, wyrobić (będzie rzadsze niż ciasto na pączki). Miskę przykryć odstawić na min. 1 godz. do wyrośnięcia.

Przygotować blaszkę 15 cm na 28 cm, dno posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać. Przykryć ściereczką na czas przygotowania kruszonki.

Składniki na kruszonkę wymieszać w misce. Mieszamy najlepiej ręką i tworzymy grudki ciasta. Gotową kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w piecu chlebowym nagrzanym do 180 stopni 30 minut lub w piekarniku przez ok. 30-40 minut do zrumienienia ciasta.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ciasto drożdżowe z kruszonką. Wypełni zapachem cały dom
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj