Przysmak, który doda energii i wzmocni układ nerwowy
Suszone owoce to świetna alternatywa dla miłośników słodkości. Przysmaki często zawierają w sobie naturalne cukry, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Ważne, aby wybierać niesiarkowane produkty, uważnie czytają etykiety lub suszyć owoce samodzielnie za pomocą piekarnika lub specjalnej suszarki do żywności. Dotyczy to także rodzynek - najpopularniejszych produktów wśród bakalii i suszonych owoców, które są niezastąpione do deserów, owoców, a także dań mięsnych. Oto 5 powodów, dlaczego warto włączyć je do jadłospisu.
Rodzynki zawierają te same cenne składniki odżywcze co winogrona, tyle że bardziej skoncentrowane. Dostarczą sporo łatwo przyswajalnych cukrów, a tym samym polecane są jako przekąska dla dzieci i osób aktywnych fizycznie. Ponadto mogą pomóc w leczeniu anemii, mają w sobie bowiem spore dawki żelaza, manganu i miedzi. Znajdziemy w nich także korzystne dla zdrowia witaminy z grupy B (odpowiedzialne m.in. za prawidłową pracę układu nerwowego i pracę mózgu) oraz flawonoidy. Te ostatnie substancje przyjmowane w optymalnych dawkach zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób wieku starczego, w tym Alzheimera.
Pomoc dla trawienia i zmniejszanie apetytu
Rodzynki, podobnie jak suszone śliwki, są naturalnym remedium na zaparcia. Pilnując przyjmowanej dawki błonnika z tych produktów, możemy skutecznie uporać się z problemami układu trawiennego. Co ciekawe, ten rodzaj suszonych owoców pomoże w odchudzaniu. Rodzynki wypełniają żołądek, hamując uczucie głodu. Ponadto normują poziom cholesterolu. Należy jednak zachować umiar w ich konsumpcji, obserwując swój organizm, aby zamiast pomóc, nie zaszkodzić sobie.
Pyszny afrodyzjak
Niepozorne rodzynki traktuje się także jako afrodyzjak. Wszystko za sprawą zawartych w nich argininy, czyli aminokwasu, który ma pozytywny wpływ na libido, potencję oraz problemy z płodnością. W starożytnym Egipcie rodzynki z miodem były przysmakiem, który podawano gościom na przyjęciach. Dziś desery z rodzynkami to także popularna propozycja. Jeśli nie mamy czasu na pieczenie sernika, wystarczy np. połączyć rodzynki z jogurtem lub mascarpone, dodać miód, garść orzechów i pyszna przekąska gotowa.
Przekąska na dobry wzrok
Warto wiedzieć, że rodzynki to także przekąski, które pomagają zadbać o prawidłowy wzrok. Jedzone w małych porcjach, ale regularnie, zapewniają poprawne funkcjonowanie narządów wzrokowych, w tym zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i odżywiają naczynia włosowate. Są także nieocenione przy uczuciu "zmęczonych oczu". Śmiało warto podgryzać je, jeśli pracujemy przed monitorem.
Wzmocnienie dla kości
Wapń i magnez - duet tych pierwiastków odpowiada za prawidłowy rozwój kości. Odpowiedni poziom chroni przed osteoporozą, wzmacnia stawy. Szczególnie polecane są kobietom w ciąży oraz karmiącym mamom. Do jadłospisu rodzynki pełne wapnia i magnezu mogą włączyć także osoby, które narażone są na zwyrodnieniowe zapalenie stawów. Rodzynki pomogą także zmniejszać negatywne działanie produktów spożywczych oraz napojów, które eliminują wapń z kości.