Chłodnik z wędzonym łososiem
Najlepsza zupa na upały? Chłodnik! Doskonale orzeźwia, gasi pragnienie i pomaga zaspokoić głód. na letni obiad proponujemy więc przepyszny chłodnik z ogórkami i rzodkiewką oraz wędzonym łososiem. Spróbujcie koniecznie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- 400 ml kefiru 1,5–2 proc. tłuszczu
- 80 g łososia wędzonego na zimno
- ogórek zielony
- 6 oliwek czarnych lub zielonych, drylowanych
- 4 małe rzodkiewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz
- Kefir przelej do szklanego naczynia, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Ubijaj trzepaczką przez około 2 minuty.
- Przykryj i włóż do lodówki na 25-40 minut.
- Zetrzyj obranego ogórka na grubej tarce, a oliwki i rzodkiewki pokrój w plasterki.
- Łososia pokrój w cienkie paseczki, a koperek posiekaj.
- Do kefiru dodaj warzywa i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj.
- Przelej chłodnik do talerzy, udekoruj paseczkami łososia i koperkiem.
Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej "Schudnij bez diety"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze