Carmelitas z Nutellą i karmelem
Złociste ciasto z płatkami owsianymi, nadziane czekoladą i karmelem. Warstwy uzyskuje się dzięki dwuetapowemu pieczeniu. Przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt zaskoczy każdego. Podane składniki są na blachę o wymiarach 20x20 cm.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Karmel:
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 50 g masła
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
- szczypta soli, najlepiej morskiej
Ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 230 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego/wanilinowego
- 1/2 szklanki kremu czekoladowego np. Nutelli.
Zaczynamy od przygotowania karmelu. Cukier wsypujemy do garnuszka z grubym dnem, najlepiej teflonowego (lub na głęboką patelnię). Zalewamy go wodą i podgrzewamy na średnim ogniu, od czasu do czasu potrząsając lekko. Czekamy, aż cukier się rozpuści i zacznie nabierać złocistego koloru. Następnie zdejmujemy go z ognia i dodajemy pokrojone na kawałki masło. Mieszamy intensywnie. Może pryskać, więc należy zachować ostrożność. Dolewamy śmietankę i ponownie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Dodajemy sól, mieszamy, odstawiamy karmel do wystudzenia i zabieramy się za ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło roztapiamy. Mąkę mieszamy z cukrem i płatkami owsianymi. Dodajemy roztopione masło, wanilię i mieszamy do uzyskania „kruszonkowego” ciasta. Połowę wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i lekko ugniatamy. Pieczemy ok. 15 minut, po czym wyjmujemy blaszkę i odstawiamy na 5 minut.
Po tym czasie na cieście rozsmarowujemy Nutellę. Następnie nakładamy połowę karmelu. Lekko stukamy blaszką o blat, żeby karmel rozpłynął się po całości. Na wierzchu układamy pozostałe ciasto, również lekko przyklepując wierzch. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzone ciasto polewamy pozostałym karmelem i kroimy na kawałki.
Zobacz także: sernik mascarpone z masłem orzechowym
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski