Trwa ładowanie...
d1a1h4a
22-03-2017 18:00

Carmelitas z Nutellą i karmelem

Przepis

Złociste ciasto z płatkami owsianymi, nadziane czekoladą i karmelem. Warstwy uzyskuje się dzięki dwuetapowemu pieczeniu. Przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt zaskoczy każdego. Podane składniki są na blachę o wymiarach 20x20 cm.

d1a1h4a
4.8
(18 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.cukrowawrozka.pl
Źródło: www.cukrowawrozka.pl
Składniki

Karmel:

  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
  • szczypta soli, najlepiej morskiej

Ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 230 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego/wanilinowego
  • 1/2 szklanki kremu czekoladowego np. Nutelli.
Przepis

Zaczynamy od przygotowania karmelu. Cukier wsypujemy do garnuszka z grubym dnem, najlepiej teflonowego (lub na głęboką patelnię). Zalewamy go wodą i podgrzewamy na średnim ogniu, od czasu do czasu potrząsając lekko. Czekamy, aż cukier się rozpuści i zacznie nabierać złocistego koloru. Następnie zdejmujemy go z ognia i dodajemy pokrojone na kawałki masło. Mieszamy intensywnie. Może pryskać, więc należy zachować ostrożność. Dolewamy śmietankę i ponownie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Dodajemy sól, mieszamy, odstawiamy karmel do wystudzenia i zabieramy się za ciasto.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło roztapiamy. Mąkę mieszamy z cukrem i płatkami owsianymi. Dodajemy roztopione masło, wanilię i mieszamy do uzyskania „kruszonkowego” ciasta. Połowę wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i lekko ugniatamy. Pieczemy ok. 15 minut, po czym wyjmujemy blaszkę i odstawiamy na 5 minut.

Po tym czasie na cieście rozsmarowujemy Nutellę. Następnie nakładamy połowę karmelu. Lekko stukamy blaszką o blat, żeby karmel rozpłynął się po całości. Na wierzchu układamy pozostałe ciasto, również lekko przyklepując wierzch. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzone ciasto polewamy pozostałym karmelem i kroimy na kawałki.
Zobacz także: sernik mascarpone z masłem orzechowym

Carmelitas z Nutellą i karmelem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

20
18

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Redakcja Wirtualnej Polski
d1a1h4a
d1a1h4a
d1a1h4a
d1a1h4a
Więcej tematów
d1a1h4a

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj