Budyń jaglany z dynią według receptury z 1926 roku. Palce lizać!
- Przeszukując ponad stuletnie książki z przepisami kulinarnymi nie trafiłam ani na jedną recepturę z wykorzystaniem dyni. Wydawało mi się to podejrzane, ponieważ oznaczałoby to, że pierwszy raz nie jestem w stanie odnaleźć jakiegokolwiek tropu na wykorzystanie w przeszłości danego produktu. Czyżby dynia stała się popularna dopiero od niedawna? - pisze Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- ewentualne przyprawy: cynamon, imbir, miód, kardamon, goździki
- 0.5 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szt dyni
Dynię myję i kroję na mniejsze części. Wyjmuję ze środka pestki i kawałki dyni układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. Przed wyjęciem dyni sprawdzam widelcem, czy miąższ jest już miękki. Do pieczenia czy ugotowania idealnie nadaje się dynia typu hokkaido. Wymaga zdecydowanie mniej czasu niż większość innych dyń. Gotuję kaszę jaglaną w wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wyjmuję miąższ upieczonej dyni i przekładam go do miseczki z gorącą jeszcze kaszą jaglaną. Blenduję całość do momentu aż powstanie klejący się i gładki budyń. To jest ten etap kiedy warto dodać ulubione przyprawy: cynamon, kardamon, mielone goździki, imbir, miód. Budyń jaglano-dyniowy przekładam do słoiczków. Bardzo dobrze smakuje w takiej postaci ale można też wzbogacić go dodatkami: np. podduszone w maśle cynamonowym śliwki z dodatkiem płatków owsianych i orzechów: włoskich oraz laskowych.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze