ycipk-37punk
ycipk-37punk

Budyń jaglany z dynią według receptury z 1926 roku. Palce lizać! - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Przepisy tradycyjne
Podziel się

- Przeszukując ponad stuletnie książki z przepisami kulinarnymi nie trafiłam ani na jedną recepturę z wykorzystaniem dyni. Wydawało mi się to podejrzane, ponieważ oznaczałoby to, że pierwszy raz nie jestem w stanie odnaleźć jakiegokolwiek tropu na wykorzystanie w przeszłości danego produktu. Czyżby dynia stała się popularna dopiero od niedawna? - pisze Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne".

Składniki
  • ewentualne przyprawy: cynamon, imbir, miód, kardamon, goździki
  • 0.5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szt dyni
Przepis

Dynię myję i kroję na mniejsze części. Wyjmuję ze środka pestki i kawałki dyni układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. Przed wyjęciem dyni sprawdzam widelcem, czy miąższ jest już miękki. Do pieczenia czy ugotowania idealnie nadaje się dynia typu hokkaido. Wymaga zdecydowanie mniej czasu niż większość innych dyń. Gotuję kaszę jaglaną w wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wyjmuję miąższ upieczonej dyni i przekładam go do miseczki z gorącą jeszcze kaszą jaglaną. Blenduję całość do momentu aż powstanie klejący się i gładki budyń. To jest ten etap kiedy warto dodać ulubione przyprawy: cynamon, kardamon, mielone goździki, imbir, miód. Budyń jaglano-dyniowy przekładam do słoiczków. Bardzo dobrze smakuje w takiej postaci ale można też wzbogacić go dodatkami: np. podduszone w maśle cynamonowym śliwki z dodatkiem płatków owsianych i orzechów: włoskich oraz laskowych.

Zobacz też: pierogi z morelami według przepisu z 1910 roku

ycipk-37punk

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-37punk
ycipk-37punk
ycipk-37punk