ycipk-4cyri3
ycipk-4cyri3

Krem budyniowy

Krem budyniowy to znakomity dodatek do ciast, deserów i tortów - najlepsze przepisy Fotolia

Krem budyniowy to jeden z najbardziej popularnych dodatków do ciast, deserów i tortów. Jest gęsty, aksamitny i rozpuszcza się w ustach.

Krem budyniowy to jeden z najbardziej uniwersalnych dodatków do deserów. W każdej cukierni dostaniemy przynajmniej jedno ciasto, które będzie uzupełnione właśnie budyniowa masą. Często sami przygotowujemy ciasta, które następnie przekładamy krem budyniowym. Torty, karpatki, tarty… lista jest bardzo długa.

Taka popularność tego kremu jest jednak uzasadniona. Jest on gładki, aksamitny i rozpływa się w ustach. Co więcej, przy jego użyciu możemy skomponować bardzo wiele słodkich deserów i ciast. Jego smak uwielbia zdecydowana większość z nas, dlatego podanie deseru z tym rodzajem kremu będzie zawsze bezpiecznym rozwiązaniem.

Krem budyniowy – przepis tradycyjny
Dlaczego tak bardzo lubimy robić desery z kremem budyniowym? Ponieważ jego przygotowanie zajmie nam naprawdę niewiele czasu. Co więcej, krem budyniowy robi się z łatwo dostępnych i tanich produktów. Zawsze warto jednak zadbać o ich jakość.

Są dwie metody na zrobienie kremu budyniowego. Sam budyń możemy zrobić sami lub skorzystać z gotowych budyniów w proszku. Zachęcamy jednak do tego, by chociaż raz spróbować zrobić tradycyjny, domowy budyń. Nie jest to wcale takie trudne, a smak jest zdecydowanie lepszy.

Domowy krem budyniowy
Mąkę pszenną i ziemniaczana wsypujemy do miski. Dodajemy żółtka jajka oraz mleko, a następnie całość miksujemy. W rondelku gotujemy mleko z cukrem oraz cukrem wanilinowy. Gdy mleko będzie wrzało, a cukier się rozpuści, do rondla dolewamy naszą mieszankę z mąką. Całość gotujemy na małym ogniu aż do momentu, w którym nasza masa zgęstnieje. W taki sposób zrobimy nasz budyń.

Kolejnym krokiem będzie dodanie rozdrobnionego w mikserze masła. Cukiernicy radzą, by nigdy nie używać margaryny lub innych wyrobów masłopodobnych. Zadbajmy o to, by masło było naprawdę dobrej jakości, ponieważ w innym wypadku nasza masa może się zważyć. Pamiętajmy też o tym, by masło nie było zmrożone. Są to małe szczegóły, które wpływają na finalny smak naszego deseru.

Masło i budyń mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki lub całość miksujem. Nasz krem powinien być gęsty, gładki i jednolity.

ycipk-4cyri3
ycipk-4cyri3
ycipk-4cyri3
ycipk-4cyri3