Błyskawiczna, rozgrzewająca i egzotyczna. Azjatycka zupa z kurczakiem

Kuchnia azjatycka cieszy się na świecie dużą popularnością, a my Polacy szczególnie kochamy ją za zupy – treściwe, pełne pysznych składników, gęste i aromatyczne. Ta szybka zupa z kurczaka z chińskim makaronem jajecznym „noodle” jest w dodatku bardzo prosta w wykonaniu i nie wymaga trudno dostępnych składników.

Azjatycka zupa z kurczakiemAzjatycka zupa z kurczakiem
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 6 udek z kurczaka
  • 800 ml wody
  • 4 kapusty pak choi przekrojone wzdłuż
  • 6 dymek drobno pokrojonych – osobno biała i zielona część
  • około pięciocentymetrowy kawałek imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g drobnego makaronu jajecznego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • ¼ łyżeczki cukru pudru

Przepis

  • W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać olej sezamowy i obsmażyć na nim kurczaka z obu stron – wystarczą około 3-4 minuty na każdą stronę.
  • Imbir posiekać w zapałkę, czosnek w plasterki i wraz z białą częścią dymki oraz kapustą pak choy dodać do garnka.
  • Obsmażyć krótko i zalać wszystko zimną wodą. Po zagotowaniu dodać sos sojowy, ocet ryżowy i cukier puder.
  • Gotować na małym ogniu przez kolejne 15-20 minut, pod koniec doprawiając do smaku sosem sojowym lub octem ryżowym, jeśli zajdzie taka potrzeba.
  • Osobno ugotować makaron i włożyć do miseczek. Kurczaka obrać ze skóry, a mięso rozdrobnić – nałożyć porcję do każdej miski wraz z kawałkiem kapusty pak choy i zalać bulionem.
  • Posypać zieloną częścią dymki, opcjonalnie można dodać połówkę ugotowanego na twardo jajka i posypać sezamem.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja