Błyskawiczna, rozgrzewająca i egzotyczna. Azjatycka zupa z kurczakiem
Kuchnia azjatycka cieszy się na świecie dużą popularnością, a my Polacy szczególnie kochamy ją za zupy – treściwe, pełne pysznych składników, gęste i aromatyczne. Ta szybka zupa z kurczaka z chińskim makaronem jajecznym „noodle” jest w dodatku bardzo prosta w wykonaniu i nie wymaga trudno dostępnych składników.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia chińska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 6 udek z kurczaka
- 800 ml wody
- 4 kapusty pak choi przekrojone wzdłuż
- 6 dymek drobno pokrojonych – osobno biała i zielona część
- około pięciocentymetrowy kawałek imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 250 g drobnego makaronu jajecznego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- ¼ łyżeczki cukru pudru
Przepis
- W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać olej sezamowy i obsmażyć na nim kurczaka z obu stron – wystarczą około 3-4 minuty na każdą stronę.
- Imbir posiekać w zapałkę, czosnek w plasterki i wraz z białą częścią dymki oraz kapustą pak choy dodać do garnka.
- Obsmażyć krótko i zalać wszystko zimną wodą. Po zagotowaniu dodać sos sojowy, ocet ryżowy i cukier puder.
- Gotować na małym ogniu przez kolejne 15-20 minut, pod koniec doprawiając do smaku sosem sojowym lub octem ryżowym, jeśli zajdzie taka potrzeba.
- Osobno ugotować makaron i włożyć do miseczek. Kurczaka obrać ze skóry, a mięso rozdrobnić – nałożyć porcję do każdej miski wraz z kawałkiem kapusty pak choy i zalać bulionem.
- Posypać zieloną częścią dymki, opcjonalnie można dodać połówkę ugotowanego na twardo jajka i posypać sezamem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl