Trwa ładowanie...
d49y0yf
oprac. Katarzyna Gileta

Aromatyczna pomidorówka ze świeżych pomidorów. Jak u mamy

Przepis

"Odkąd prowadzę już swój dom, to prawie wcale nie gotuję pomidorówki, bo ciągle mam w pamięci smak pomidorówki mojej mamy. Ale tym razem za namową męża, słuchając bardzo dokładnych wytycznych mamy, udało mi się przygotować obłędną zupę pomidorową" - pisze autorka bloga bloga "Marta M.".

d49y0yf
4.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 500 ml ugotowanego wcześniej rosołu
  • 1 kg dobrej jakości pomidorów
  • ryż basmati ugotowany według przepisu na opakowaniu
  • pół pęczka świeżego kopru
  • 1 średnia cebula, obrana, przekrojona na pół
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
SONY DSC Marta M.
SONY DSCŹródło: Marta M.
Przepis
  • Zaczynamy od sparzenia pomidorów, i obrania ich ze skórek. Kroimy na ósemki i podsmażamy na dużej patelni z dodatkiem masła i oliwy. Podsmażanie będzie trwało około 20 minut, bez użycia pokrywki. Co jakiś czas mieszamy.
  • Po tym czasie przykrywamy patelnię i zmniejszamy ogień. Dusimy, aż całkowicie się rozpadną, około 20 minut.
  • Uduszoną masę pomidorową przecieramy przez sito, w celu pozbycia się pestek.
  • Na tej samej patelni, co przyrządzaliśmy pomidory, podgrzewamy nasz bulion, po czym dodajemy do niego przetarte pomidory.
  • Mieszamy. Dodajemy świeży koper oraz dwie połówki cebuli. Mieszamy ponownie i jeszcze chwilę podgrzewamy, aby krem nabrał wszystkich aromatów.
  • Podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem oraz poszatkowanym świeżym koperkiem.

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

Aromatyczna pomidorówka ze świeżych pomidorów. Jak u mamy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d49y0yf
d49y0yf
d49y0yf
d49y0yf
d49y0yf
Więcej tematów
d49y0yf