Aromatyczna pomidorówka ze świeżych pomidorów. Jak u mamy
"Odkąd prowadzę już swój dom, to prawie wcale nie gotuję pomidorówki, bo ciągle mam w pamięci smak pomidorówki mojej mamy. Ale tym razem za namową męża, słuchając bardzo dokładnych wytycznych mamy, udało mi się przygotować obłędną zupę pomidorową" - pisze autorka bloga bloga "Marta M.".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Zaczynamy od sparzenia pomidorów, i obrania ich ze skórek. Kroimy na ósemki i podsmażamy na dużej patelni z dodatkiem masła i oliwy. Podsmażanie będzie trwało około 20 minut, bez użycia pokrywki. Co jakiś czas mieszamy.
- Po tym czasie przykrywamy patelnię i zmniejszamy ogień. Dusimy, aż całkowicie się rozpadną, około 20 minut.
- Uduszoną masę pomidorową przecieramy przez sito, w celu pozbycia się pestek.
- Na tej samej patelni, co przyrządzaliśmy pomidory, podgrzewamy nasz bulion, po czym dodajemy do niego przetarte pomidory.
- Mieszamy. Dodajemy świeży koper oraz dwie połówki cebuli. Mieszamy ponownie i jeszcze chwilę podgrzewamy, aby krem nabrał wszystkich aromatów.
- Podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem oraz poszatkowanym świeżym koperkiem.
Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście
src="https://d.wpimg.pl/1037663187-899202209/dorsz.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze