Trwa ładowanie...
d3sqppj
16-03-2022 14:15

Oszczędna zupa piwna

Przepis

W średniowieczu piwo stanowiło bazę dla zupy. W odróżnieniu od wody, którą można się było zatruć, piwo uchodziło za znacznie bezpieczniejszy produkt. Do dziś w tradycyjnej niemieckiej czy czeskiej kuchni znajdziemy piwną polewkę. Mamy więc dla was przepis na pyszną zupę piwną z kiszoną kapustą, boczkiem i kiełbasą. Zupa jest niezwykle aromatyczna, sycąca i tania.

d3sqppj
3.9
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

adobe stock
Źródło: adobe stock, fot: Photographer:GreenArtPhotography
Składniki
  • 1/2 l jasnego piwa
  • 1/2 l bulionu
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 100 g pokrojonego boczku
  • 1 cebulka
  • 4 kiełbaski
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz
Przepis
  • Piwo, bulion i kapustę połączyć i zagotować.
  • Boczek z cebulką podsmażyć na patelni, a kiełbaski pokroić.
  • Boczek z cebulką oraz pociętą kiełbasą wrzucić do gotującego się bulionu z piwem. Zamieszać.
  • Można podawać z grzankami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oszczędna zupa piwna
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

17
11

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3sqppj
d3sqppj
d3sqppj
d3sqppj
Więcej tematów
d3sqppj