Trwa ładowanie...
dsld78l
dsld78l

Zupa pieprzowa

Przepis
4.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

dsld78l
Zupa pieprzowa
Składniki
  • 1 szklanka pomarańczowej soczewicy
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 1/2 l bulionu na włoszczyźnie
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 10 ziaren kolorowego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
Przepis

Cebulę i czosnek drobno posiekać, przyrumienić na oleju w większym rondlu. Dodać curry, imbir, soczewicę i liść laurowy. Całość zalać bulionem.

Doprawić zmiażdżonymi w moździerzu ziarnami pieprzu i gotować na małym ogniu do momentu, aż soczewica będzie miękka.

Do gotowej zupy wlać mleko kokosowe. Przed podaniem posypać gotowe danie natką pietruszki lub kolendrą.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

dsld78l
Zupa pieprzowa
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
dsld78l
dsld78l
dsld78l
dsld78l
dsld78l