Trwa ładowanie...
d2y60n5
03-03-2022 08:09

Zupa na przedwiośnie. Solidna porcja mięsa i warzyw

Przepis

Bardzo sycąca zupa piwna z golonką. Może konkurować nawet z tradycyjnymi flaczkami. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d2y60n5
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 1 golonka wieprzowa
  • 4 łyżki masła
  • 100 ml piwa
  • 1 cebula
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 duża pietruszka
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki vegety
  • sól, pieprz
Przepis
  • Golonkę myję, przekładam do garnka i gotuję. Po zagotowaniu zbieram szumy, doprawiam vegetą. Gotuję do chwili, kiedy mięso będzie miękkie. Następnie wyjmuję z wywaru golonkę, zdejmuję skórę a mięso kroję w paseczki.
  • Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na dwóch łyżkach masła w garnku.
  • Do cebuli dodaję pokrojony boczek w kostkę oraz obraną pietruszkę, marchew, również pokrojone w kostkę. Smażę warzywa mieszając około dziesięciu minut, podlewam piwem oraz bulionem rosołowym z gotowania golonki. Gotuję, aż warzywa zmiękną.
  • Na koniec dodaję mięso z golonki i zagęszczam zupę zasmażką. Masło rozpuszczam na patelni, wsypuję mąkę, mieszam i dolewam wywar rosołowy, mieszając żeby nie powstały grudki. Następnie wlewam do zupy i gotuję do chwili zagotowania.
  • Zupa gotowa, podaję z pieczywem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa na przedwiośnie. Solidna porcja mięsa i warzyw
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
Share
d2y60n5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2y60n5
d2y60n5
d2y60n5
d2y60n5
Więcej tematów
d2y60n5