WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

5 przepisów na golonkę. Domownicy będą się ustawiać w kolejce z talerzami

Golonka to mięso z kończyn świni. Jest bardzo tłusta, więc nie wszyscy za nią przepadają. A jednak amatorów tego produktu jest bardzo wielu, bo przygotowane z golonki potrawy mają bardzo charakterystyczny smak. Golonkę możemy gotować, piec i dusić. Każdy sposób przygotowania da nam inny efekt. Oto pięć naszych propozycji na potrawy z golonki.

GolonkaGolonka w 5 odsłonach
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Golonka w kapuście

Kupując golonkę zwracajmy uwagę przede wszystkim na to, żeby kawałki mięsa nie były zarówno zbyt małe, jak zbyt duże. Te pierwsze to przede wszystkim kości, te drugie to głównie tłuszcz. Średnie, mięsiste golonki nadają się idealnie na przykład do dań z kiszoną kapustą. Potrzebujemy: dwie golonki, pół kilograma kiszonej kapusty, smalec, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, kminek, sól.

Golonkę myjemy, osuszamy i podsmażamy na smalcu. Gdy lekko się zrumieni, przekładamy do garnka, wrzucamy wypłukaną kapustę i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu dwie godziny lub do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Golonka w piwie

W kuchni niemieckiej, a szczególnie bawarskiej, nie ma bardziej tradycyjnego połączenia niż golonka i piwo. Goryczka chmielu idealnie pasuje do tego mięsa. Składniki: dwie golonki, butelka ciemnego piwa, cukier trzcinowy, musztarda, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, bulion wołowy.

Rozmrażasz tak mięso? Nigdy nie powtarzaj tego błędu

Golonkę układamy w naczyniu żaroodpornym. Do drugiego garnka wlewamy piwo, tyle samo bulionu, dodajemy cukier, musztardę i przyprawy, podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Wlewamy płyn na golonki, pozostawiamy na kilka godzin, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C i pieczemy mięso dwie godziny.

Golonka po chińsku

Tanie rodzaje mięsa, a do takich należy golonka, są bardzo popularne w kuchni chińskiej. Potrzebujemy: dwie golonki, sos sojowy, świeży imbir, papryczki chili, czosnek, cebulę, przyprawę pięciu smaków, miód, pieprz, sól.

Mięso nacieramy solą, pieprzem, miodem i sosem sojowym. Pozostawiamy do zamarynowania na kilka godzin. Czosnek, cebulę, chili i imbir siekamy drobno. Warzywa lekko podsmażamy na oleju. Golonkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy warzywa i przyprawy, pieczemy aż mięso zmięknie.

Golonka gotowana

Ten najprostszy sposób przyrządzenia golonki pozwoli nam na przygotowania bardzo smacznego dania. Potrzebujemy: dwie golonki, marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, pora, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kolendrę w ziarnach, liście laurowe, sól.

Golonka
© 123RF

Warzywa obieramy, kroimy w duże kawałki. Wszystkie produkty umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Podajemy koniecznie z chrzanem.

Golonka peklowana

Peklowanie mięsa nadaje mu lepszy smak i bardziej różowy kolor. Choć na sam proces peklowania potrzebujemy sporo czasu, to jednak raz na jakiś czas warto się o to pokusić. Składniki: dwie golonki, czosnek, ziele angielskie, majeranek, pieprz, cebula, sól peklowa, cukier.

Wszystkie przyprawy wkładamy do garnka, zalewamy małą ilością wody i gotujemy kilka minut. Czosnek i cebulę kroimy drobno. W kamiennym lub szklanym naczyniu układamy golonki, obkładamy je czosnkiem i cebulą, zalewamy wodą z przyprawami i wstawiamy naczynie do lodówki, gdzie powinna spędzić cztery – pięć dni. Codziennie mięso obracamy kilka razy. Peklowaną golonkę myjemy, oczyszczamy z przypraw i gotujemy w lekko osolonym wrzątku.

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce