Trwa ładowanie...

5 przepisów na golonkę. Domownicy będą się ustawiać w kolejce z talerzami

Golonka to mięso z kończyn świni. Jest bardzo tłusta, więc nie wszyscy za nią przepadają. A jednak amatorów tego produktu jest bardzo wielu, bo przygotowane z golonki potrawy mają bardzo charakterystyczny smak. Golonkę możemy gotować, piec i dusić. Każdy sposób przygotowania da nam inny efekt. Oto pięć naszych propozycji na potrawy z golonki.

Golonka w 5 odsłonachGolonka w 5 odsłonachŹródło: 123RF
d1e9kl6
d1e9kl6

Golonka w kapuście

Kupując golonkę zwracajmy uwagę przede wszystkim na to, żeby kawałki mięsa nie były zarówno zbyt małe, jak zbyt duże. Te pierwsze to przede wszystkim kości, te drugie to głównie tłuszcz. Średnie, mięsiste golonki nadają się idealnie na przykład do dań z kiszoną kapustą. Potrzebujemy: dwie golonki, pół kilograma kiszonej kapusty, smalec, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, kminek, sól.

Golonkę myjemy, osuszamy i podsmażamy na smalcu. Gdy lekko się zrumieni, przekładamy do garnka, wrzucamy wypłukaną kapustę i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu dwie godziny lub do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Golonka w piwie

W kuchni niemieckiej, a szczególnie bawarskiej, nie ma bardziej tradycyjnego połączenia niż golonka i piwo. Goryczka chmielu idealnie pasuje do tego mięsa. Składniki: dwie golonki, butelka ciemnego piwa, cukier trzcinowy, musztarda, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, bulion wołowy.

Rozmrażasz tak mięso? Nigdy nie powtarzaj tego błędu

Golonkę układamy w naczyniu żaroodpornym. Do drugiego garnka wlewamy piwo, tyle samo bulionu, dodajemy cukier, musztardę i przyprawy, podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Wlewamy płyn na golonki, pozostawiamy na kilka godzin, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C i pieczemy mięso dwie godziny.

d1e9kl6

Golonka po chińsku

Tanie rodzaje mięsa, a do takich należy golonka, są bardzo popularne w kuchni chińskiej. Potrzebujemy: dwie golonki, sos sojowy, świeży imbir, papryczki chili, czosnek, cebulę, przyprawę pięciu smaków, miód, pieprz, sól.

Mięso nacieramy solą, pieprzem, miodem i sosem sojowym. Pozostawiamy do zamarynowania na kilka godzin. Czosnek, cebulę, chili i imbir siekamy drobno. Warzywa lekko podsmażamy na oleju. Golonkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy warzywa i przyprawy, pieczemy aż mięso zmięknie.

Golonka gotowana

Ten najprostszy sposób przyrządzenia golonki pozwoli nam na przygotowania bardzo smacznego dania. Potrzebujemy: dwie golonki, marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, pora, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kolendrę w ziarnach, liście laurowe, sól.

Golonka 123RF
Źródło: 123RF

Warzywa obieramy, kroimy w duże kawałki. Wszystkie produkty umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Podajemy koniecznie z chrzanem.

d1e9kl6

Golonka peklowana

Peklowanie mięsa nadaje mu lepszy smak i bardziej różowy kolor. Choć na sam proces peklowania potrzebujemy sporo czasu, to jednak raz na jakiś czas warto się o to pokusić. Składniki: dwie golonki, czosnek, ziele angielskie, majeranek, pieprz, cebula, sól peklowa, cukier.

Wszystkie przyprawy wkładamy do garnka, zalewamy małą ilością wody i gotujemy kilka minut. Czosnek i cebulę kroimy drobno. W kamiennym lub szklanym naczyniu układamy golonki, obkładamy je czosnkiem i cebulą, zalewamy wodą z przyprawami i wstawiamy naczynie do lodówki, gdzie powinna spędzić cztery – pięć dni. Codziennie mięso obracamy kilka razy. Peklowaną golonkę myjemy, oczyszczamy z przypraw i gotujemy w lekko osolonym wrzątku.

Zobacz też:

d1e9kl6
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1e9kl6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1e9kl6
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj